Se upp för nya anti-mamman!

Den totala motsatsen till en förväntansfull och harmonisk blivande mamma

RELATIONER

Hon prioriterar jobbmöten framför ultraljud, tjuvröker och super under graviditeten.

– Föräldrar är väldigt tacksamma att driva med, säger Belinda Olsson, författare till romanen ”Reporter

erkänner Gravidchock!” om Agata – den nya antimorsan.

Foto: Emma Wallte
Belinda Olsson

Se upp alla supermammor. Nu dundrar den nya antimamman in. Kvinnan som struntar i kostråd, barnvagnsmodeller och mammagrupper och kör sitt eget race så långt det går.

Agata Hansson är den totala motsatsen till en förväntansfull och harmonisk blivande mamma. Först missar hon att hon är på smällen, sen undanhåller hon sin graviditet för att få ett chefsjobb och därefter gör hon sig osams med alla på profylaxkursen. Förberedelserna inför det kommande barnet består mest av att vagga omkring på redaktionen och nysta i kriminalfall varvat med dagdrömmar om att få festa igen.

– Agata är väldigt självständig och impulsstyrd, säger författaren Belinda Olsson. Hon säger precis vad hon tycker och ödslar inte tid på att fundera över hur folk kan tänkas uppfatta henne.

Partytjej blir morsa

Historien om Agata började med att Belinda skrev av sig en kväll i veckan under mammaledigheten. Resultatet blev till sist en roman om hur en ung tjej försöker kombinera graviditet med journalistkarriär. Gång på gång krockar mammavärlden med den gamla verkligheten för Agata. Hur går man från partytjej och karriärist till morsa som bara vill snacka förlossningar och amning? Hur länge måste man egentligen vara mammaledig? På jobbet gläder Agata chefen med att lova att hon ska komma tillbaka om högst ett halvår. Hemma kommer hon i samma veva överens med pojkvännen Teo att de ska vara hemma tio månader var.

Märkliga ideal

– Småbarnsvärlden är tacksam att driva med. Vi föräldrar är ju lite komiska med all vår oro och vår – ibland patetiska – drift att göra det bästa för våra barn. Just nu råder märkliga ideal inom barnuppfostran. De som kommer till tals är bara kända föräldrar – som jag själv – med duktiga medelklassideal.

Just nu är det inne att ha totalkoll som morsa. Det gäller att ge barnen GI-mat, gå på yoga och ha Gwyneth Paltrow-barnvagnen.

– Det är fult att titta på teve, det är fult att röka, det är fult att äta godis, det är fult att gå för länge på dagis. Men självklart kan man bli ett tryggt barn även om man kollar på teve och äter chips mitt i veckan.

Läs mer

Terri Hererra Eriksson