Sjukhus tog spädbarn i pant

Behöll barnet som garanti för räkning

RELATIONER

När den nyblivna mamman lämnade sjukhuset i Jerusalem fick hon bara ta med sig två av sina trillingar.

Sjukhuset behöll den tredje, en liten flicka, som garanti för att räkningen skulle betalas.

Trillingarna föddes för tidigt och behövde mycket vård efter förlossningen. Mamman är israelisk medborgare av arabiskt ursprung. Men det arabiska sjukhuset i östra Jerusalem hävdade att det var osäkert om den nationella sjukförsäkringen skulle täcka kostnaderna, eftersom barnens pappa är palestinier från Västbanken.

Därför krävde man att mamman skulle betala räkningen på motsvarande 17 000 kronor, skriver BBC News.

Behövde inte vård

När mamman sa att hon inte kunde betala fick hon bara ta med sig två av trillingarna hem. Sjukhuset behöll den tredje babyn som garanti för att räkningen skulle betalas, trots att barnet inte behövde mer sjukhusvård. Inte förrän Israels justitiedepartement grep in fick mamman tillbaka sin lilla flicka, som hunnit bli två månader gammal.

Sjukhusledningen säger att man bara följt normala rutiner för att försäkra sig om att få räkningen betald. Jusitiedepartemenet ska nu besluta om man ska åtala de ansvariga.

Israeliska araber hävdar ofta att de diskrimineras av israeliska institutioner. Kvinnans familj säger till den israeliska tidningen Haaretz att två andra sjukhus vägrat ta emot henne när barnen skulle födas, eftersom hon inte kunde betala en deposition på omkring en halv miljon kronor innan hon skrevs in.

Anna Hjalmarsson