Sex barn eller ett – vad är bäst?

Sexbarnsfamiljen: Många tror att vi är religiösa.

Foto: JOEL MARKLUND
Gillar att vara Stor Familj Jens Andersson och Åse Ruthström med barnen Elvira, 6, Johan, snart 8, David, 15, Amandah, 13, Alice, 9 månader och Elina, 11.
RELATIONER

”Är ni religiösa?”

”Är det verkligen samma mamma och pappa?”

Så reagerar många inför sexbarns- familjen Ruthström-Andersson.

Sex barn gör livet roligt, tycker Åse Ruthström, 37, och sambon Jens Andersson, 40. Ett och annat ögonbryn höjs när de kommer farande med alla barnen i sin åttapersonersbil hemma i Boden. Den yngsta är nio månader, den äldste femton år.

De var överens om att de ville ha många barn. Åse är enda barnet och har alltid längtat efter syskon. Jens är äldst av fyra syskon och trivs med det.

Både han och Åse gillar att det alltid är liv och rörelse hemma. När flera barn är borta samtidigt någon gång och ”bara” tre är hemma tycker de att det är för stillsamt.

– Att se de här personligheterna växa fram, det är oerhört kul. Jag laddar verkligen batterierna när jag är hemma, säger Jens.

Barnen tävlar

Ofta har syskonen roligt ihop. Men att barn med många syskon lär sig att ta hänsyn och vänta på sin tur tycker föräldrarna inte stämmer.

– Tvärtom tycker jag att det är tävlande hela tiden, alla vill ta plats. Vid matbordet äter alla som om det skulle ta slut, och när vi ska gå ur bilen kastar de sig över varandra för att komma ut först, berättar Åse.

– Och det är klart, det gäller att ta plats när man är så många.

Jens jobbar heltid på reklambyrå. Åse jobbar deltid som psykolog, förutom nu när hon är mammaledig. Att hinna ge alla barn uppmärksamhet kan vara svårt. Därför har de valt att lägga all fritid på barnen och deras intressen. Det går inte en dag utan att de skjutsar och engagerar sig. Att ha tid bara för varandra eller göra romantiska weekendresor är inget de förväntar sig.

– Vi är hemmanissar och prioriterar familjen. Vi siktar på en kopp te ihop på kvällen, säger Jens.

Har lärt sig hushålla bra

Finns det några nackdelar med många barn?

– Bara ekonomin. Barnen sväljer alla pengar, och vi vill inte att de ska behöva stå tillbaka för att Jens och jag valt att skaffa många, säger Åse. Som tur är har vi generösa föräldrar. Och vi har lärt oss att hushålla bra.

Vill ni ha en nummer sju också?

– Nja, vi vet inte, vi vill inte bli alltför gamla föräldrar, säger Jens. Vi är tacksamma att vi fått så här många – vi vet att många har svårt att få barn.

Läs mer

Cecilia Gustavsson