Ett barn är perfekt

Ettbarnsfamiljen trött på frågor om nummer två

RELATIONER

Ett barn är perfekt.

Det tycker Anna och Tomas Tärneberg, båda 33, i Jönköping.

De är trötta på nyfikna frågor om när det är dags för nästa.

Foto: JAN-ERIK EJENSTAM
TRIVS att vara tre Tomas och Anna Tärneberg, maskinbyggare och avdelningssekreterare, vill kunna ge Emelie tid och uppmärksamhet. Anna har själv en storebror, Tomas har både hel-, halv- och styvsyskon.

Emelie föddes för fyra och ett halvt år sedan. Sedan dess har Anna och Tomas blivit säkra på att en dotter är alldeles lagom. Men många i omgivningen kan inte låta bli att fråga hur hon ska klara sig utan syskon.

– Vi upplevs tydligen inte som en normalfamilj. Folk kan titta på min mage och undra när vi ska ha nästa – det är obehagligt, säger Anna.

”Skönt att kunna ge henne tid”

– Visst måste Emelie ha någon att leka med. Men hon kan lika gärna ha lekkamrater, och fortsätta att få vänner i livet.

Innan Emelie föddes skojade de om att de ville ha en pojke och en flicka, som många andra. Men de har ändrat sig.

– Om man inte verkligen har tid och råd är det ingen idé att ha barn – det är redan så många små som far illa, säger Anna.

De är glada över att kunna ge dottern sin fulla uppmärksamhet.

– Det är skönt att verkligen kunna ge henne tid, att fördjupa sig när hon vill prata om något, och leka med henne mycket, säger Tomas.

– Om vi hade två eller tre barn skulle det bli mindre tid för varje. Dessutom skulle det vara svårare ekonomiskt – även om många drar öronen åt sig när man pratar om pengar när det gäller barn. Nu kan vi unna Emelie sådant som dans- och simskola, och jag har råd att vara ledig med henne varje fredag.

Slipper syskonbråk

Tomas tycker det är skönt att slippa syskonbråk. Och de uppskattar att det är smidigt med ett barn. Emelie är så stor att hon är lätt att ha med på det mesta.

Båda tänker mycket på att hon inte ska bli för bortskämd. De ser till att hon inte är i centrum hela tiden, och ber mor- och farföräldrar att inte köpa för mycket saker.

– Hon lär sig också att ta hänsyn och vänta på sin tur hos dagmamman, där de är fem barn. Det blir som en syskonskara.

Finns det några nackdelar med ett barn?

– Nej, jag kan inte komma på någon, säger Tomas.

– Jag tänker lite på hur det ska bli den dagen när vi är borta. Å andra sidan har hon släktingar, säkert även vänner och kanske familj då, så att hon inte är ensam, säger Anna.

Läs mer

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM