Bebisar lär sig roliga ord tidigt

Ny forskning om små barns inlärning

RELATIONER

Stockholm (TT)

Bebisar börjar lära sig ord redan vid tio månaders ålder – men bara sådana de tycker är roliga.

Foto: Photodisc
Roligt först Barn kan lära sig ord redan vid 10 månaders ålder – i alla fall för sådant de tycker är roligt.

Barnet kopplar inlärningen till föremål det är intresserat av, utan att ta någon större notis om vad mamma eller pappa tycker är spännande, enligt ny forskning från USA.

”Tio månader gamla bebisar sätter helt enkelt en etikett på det mest spännande föremål de ser. Det kanske är förklaringen till varför barn lär sig ord snabbare när föräldern tittar på och namnger ett föremål som barnet redan är intresserat av,” skriver Shannon Pruden, forskare vid Tempel University i Philadelphia i USA, i ett pressmeddelande.

Nya ord

Tillsammans med sina kollegor har Pruden undersökt hur bebisar lär sig ord. I studien, som publiceras i tidskriften Child Development, försökte forskarna lära barnen nya ord för intressanta eller för tråkiga föremål. De intressanta hade starka färger och ljudeffekter eller kunde röra sig – vilket omedelbart fångade barnens uppmärksamhet. De tråkiga hade trist färg och utseende.

Det roliga först

I ett första delmoment undersöktes huruvida barnen använde både vad de såg och hörde (uppfattningsförmågan) samt vad personen som höll föremålet gjorde (sociala intryck) vid inlärningen.

I ett andra moment bekräftades att barnet verkligen kopplade det nya ordet till föremålet – och inte platsen där föremålet var. Resultatet visar att de sociala intrycken, som är viktiga för språkets utveckling hos barn som är omkring 18 månader, inte hade någon betydelse för inlärningen av de första orden hos bebisar på tio månader. Det lilla barnet lär sig ord för saker som de tycker är riktigt intressanta och tar liten hänsyn till vad den som talar gör.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM