Vi vill ha mer sex

14 000 föräldrar i stor undersökning

RELATIONER

Hälften av svenska småbarnsföräldrar vill ha sex minst två gånger i veckan.

Men verkligheten är en annan visar aftonbladet.se:s undersökning.

En av tio mammor och pappor ”gör det” max en gång i halvåret – och det sker sällan spontant.

– Prioritera sömn, skaffa barnvakt och sluta jämföra er med andra så får ni mer lust, säger sexologen Linn Heed.

Middagsdisken är klar, leksakerna undanröjda, tvätten upphängd, gymnastikpåsarna packade – och barnen sover fint i sina sängar.

Äntligen vuxentid!

Du kastar en öm blick på din partner som sitter nersjunken i soffan framför tv:n.

Det var minst sagt länge sedan nu som ni hade sex.

Om ni faktiskt skulle ... Men nej, ni är båda dödströtta och lusten vill i alla fall inte riktigt infinna sig när det väl händer. Kanske är det lika bra att acceptera att sexlivet kommer att gå på tomgång under de första åren med barnen? Så slipper man prestationsångesten.

Sömn är knepet

Men det håller Familys sexolog Linn Heed inte alls med om.

– Nej, att ge upp från början känns onödigt. Ställ in dig själv och din partner på att sexlivet med all rätt kommer att se annorlunda ut nu, eftersom ert liv har förändrats. Två har blivit tre eller flera och det påverkar självklart förutsättningarna för sexlivet. Men annorlunda behöver inte betyda sämre och kvalitet är inte detsamma som kvantitet. Det viktiga är att närheten, ömheten och viljan finns där.

Över 14 000 småbarnsföräldrar svarade i aftonbladet.se:s sexundersökning. 8 av 10 föräldrar vill ha sex oftare än de har, men en stor majoritet orkar inte eller har en partner som inte vill.

Lusten tryter

Att känna lust och njuta mitt bland nattvälling, bajsblöjor och extrem trötthet är minst sagt en utmaning.

– Det magiska knepet stavas ofta ”sömn”. När man är utvilad tål man stress bättre och är mer medveten om sina behov. När barnet blivit lite större och klarar sig utan bröstet kan man ordna barnpassning och tillbringa en lördag förmiddag i sängen medan barnvakten är ute och långpromenerar. Miljö-

ombyte ger också ny energi och lust. När barnet kan sova borta en natt, res iväg.

Även ensamstående småbarnsföräldrar vill ha sex oftare, men var tredje har ingen att ha sex med.

Samtidigt är det många fler ensamstående mammor och pappor som har sex varje dag än sammanboende föräldrar, 14,6 procent jämfört med 2,9 procent. Å andra sidan har var tionde ensamstående aldrig sex jämfört med bara 2 procent av föräldraparen.

Prioritera sex

– Det handlar om att skapa tillfällen och att prioritera sex. Det är viktigt att inte låta sig tyngas av dåligt samvete, barn mår bra av att investera i sitt nätverk med andra viktiga personer, som mor- och farföräldrar. Eller varför inte gudföräldrarna? Är man singel kan det barnfria tillfället ägnas åt att umgås med vänner och knyta nya kontakter. Det kan handla om en privat fest, ett jippo på stan eller att åka på en singelkryss eller ta singeltåget upp till Åre. Var kreativ och inte så rädd för att prioritera dig själv, säger Linn Heed.

Hon betonar hur viktigt det är att ha en egen syn på sex och framför allt inte jämföra sig med andra. Då är det lätt att känna sig misslyckad.

Det finns så klart ingen norm för vad som är bra eller dåligt när det gäller hur ofta man ska ha sex. Viktigast är en bra dialog med din partner.

Onanera tillsammans

– Att ha sex utan att varken ha lust eller vara mentalt närvarande blir oftast ingen höjdare. Då kan bra sex mer sällan vara mer värt än mekaniskt sex lite oftare. Sex behöver ju inte heller innebära samlag. Man kan onanera tillsammans eller bara tillfredsställa sin partner.

– Och bli inte rädd om lusten till sex inte är så stark den första tiden med barn. Relationen håller och kärleken kan växa ändå. En smekning på kinden, ett kärleksfullt ord och ett oväntat sms kan faktiskt räcka och göra att ni känner gemenskap, säger Linn Heed.

Sex tips till bättre föräldrasex

Läs mer

Nneka Amu