”Är jag en sjåpig dagismamma?”

RELATIONER

Jag har ett arbete som innebär att jag egentligen inte har så stort behov av barnomsorg. Men jag vill att mina barn ska vänja sig vid att leka med andra barn. Samtidigt har jag mycket stor dagisångest och upplever dagis som en kall institution med trött personal och kaos, skrik och stök.

Kan jag begära en längre och mjukare inskolning än den ganska korta två-veckorsperioden som verkar vara den vanliga? Är jag en sjåpig och överbeskyddande mamma som målar upp skräckbilder utan orsak?

Orolig mamma

Du är inte ovanlig. Från det att första barnet föds, föds även oron kring att göra rätt. När barnet är cirka arton månader börjar en period av öppenhet inför andra barn. Att leka bredvid, att se vad andra gör.

Var inte rädd att vara en ”besvärlig” förälder. Förskolepedagogerna välkomnar alla engagerade föräldrar. Inskolningen avslutar du när du och ditt barn känner er trygga. Var tydlig på den punkten redan från början. Nu brukar de tiderna och planeringen som är lagd vara tillräcklig. Men känner du för att förlänga, gör det. Efter inskolningen väljer du tider som fungerar. Fem–sex timmar/dag, fyra–fem dagar i veckan brukar vara en drömplanering.

Se inte så mycket till om personalen leker med barnet, mera till att miljön är trygg och tilltalande. Barnen behöver övningen i social träning barn emellan. Din dotter kommer troligen att prata om sitt dagis med glädje.

Nanny Anne Lie