Skilda och en storfamilj

Jonas exfru blev bästa kompis med hans nya kvinna

Foto: KAJ BJURMAN
BÄGGE FAMILJERNA SAMLADE I SOFFAN Båda familjerna gillar att umgås allihop och firar ofta födelsedagar och skolavslutningar tillsammans. Från vänster i stora hörnsoffan sitter Alfred med pappa Patrik, Ville i knät på mamma Maria, Hjalmar i knät på mamma Magdalena, Jonas mellan döttrarna Linnéa och Mathilda.
RELATIONER

SKELLEFTEÅ

Man måste inte göra likadant som alla andra.

Aftonbladet Family har träffat familjerna som går mot strömmen.

I dag paren som förblev vänner efter skilsmässan och nu är som en enda stor familj.

Maria är kompis med Magdalena, som har barn med hennes sambo, som är god vän med exfruns nye man.

Låter det krångligt?

I stället för bråk blev det storfamilj efter skilsmässan.

Som syskon

Det är fullt ös hemma hos Maria Lundkvist, 35, och sambon Jonas Almgren, 35. I vardagsrummet röjer fem barn, som alla ser sig som syskon. I köket står Jonas exfru Magdalena, 35, och hennes nye man Patrik, 37, och förbereder en tacobuffé.

Magdalena och Jonas blev ihop redan i tonåren. De gifte sig och fick två döttrar. När äktenskapet blev dåligt var de överens om att skiljas. Magdalena gifte senare om sig med Patrik, och de fick två söner. När Jonas efter några år träffade Maria blev Magdalena bara glad.

Mer kärlek

I dag har Jonas och Maria fått en son, och bägge familjerna umgås.

– Jag ser Jonas som en bror och kompis, och tyckte det var kul att han hittat Maria. Om ens barn spontant springer fram och kramar någon som mina flickor gjorde med henne – då är det en bra person. Det har jag känt från första stund, säger Magdalena.

– Det är inte farligt att låta någon annan älska ens barn, de får bara mer kärlek. Och att tävla med varandra är bara dumt.

Maria håller med. Hon ser Jonas och Magdalenas flickor – som bor växelvis hos paren – som sina egna döttrar. Magdalena kallar hon skämtsamt för ”mina barns mor”.

– Det är mycket Maggans förtjänst att vi blev så bra vänner, hon är så spontan och öppen.

Familjerna bor bara några kilometer ifrån varandra. De äter gärna ihop, de firar födelsedagar och skolavslutningar, och i somras åkte Maria och Magdalena runt på loppmarknader ihop.

– Det är klart att en del blir förvånade när jag presenterar Maggan som Jonas före detta, skrattar Maria. En del undrar hur vi kan vara kompisar.

Blev aldrig osams

Alla fyra tror att de kunde bli vänner tack vare att Jonas och Magdalena aldrig blev riktigt osams när de skiljde sig.Deras fokus var att de två döttrarna skulle få det bra.

– Så klart vill vi inte uppmuntra någon att separera. Men man kan göra det bästa av situationen. Vi har inte offrat något, utan fått något i stället, säger Jonas.

– Vår gemenskap bygger på att alla vill umgås, säger Patrik. Om en var svartsjuk skulle det inte funka. Och självklart måste man passa ihop som människor.

Förutom att de träffas för nöjes skull hjälper de varandra med att ta hand om barnen om något oförutsett dyker upp.

Bråkade om semestern

Alla fyra poängterar att de inte vill låta fördömande mot dem som inte tål sina ex, och än mindre kan tänka sig att umgås.

– Alla är olika. Men jag tror att många skulle kunna ha det som vi om de kunde undvika att bli så otroligt osams när de skiljer sig, säger Magdalena.

Bråkar ni aldrig?

– Jo, det var semesterdiskussionerna, minns Jonas och tittar på sin exfru.

– Jag tyckte att Jonas var för sen med att planera semestern, så jag fick lite sämre tid med flickorna, säger hon. Men i stället för att bli megaovänner åkte Jonas och jag till landet och pratade ut, om det här och våra barn över huvud taget.

Hur blir det med lojaliteterna - pratar ni om varandra över pargränserna om ni har problem?

– Jo, vi kan nog prata om männen ibland, säger Maria och Magdalena ler.

– Ja, det är jobbigt när inte bara en, utan två kvinnor, blir arga på en, ha ha, säger Patrik. Men vi män söker nog också lite stöd hos varandra ibland...

Familjernas tips för att få en bra relation efter separationen:

Läs mer

Cecilia Gustavsson