Styvförälder? Så slipper du krisen

Ny bok tar upp de förbjudna känslorna

Foto: Katrin Jakobsen
Utanför? Som styvförälder brottas man ofta med förbjudna känslor av irritation och utanförskap. (Personerna på bilden har inget med texten att göra.)
RELATIONER

"Du visste vad du gav dig in på!"

"Det är synd om barnet - inte om dig!"

En styvförälder som beklagar sig möts ofta av oförståelse.

I den nya boken "Familjepack" berättar plastpappor och låtsasmammor om skamfylld avundsjuka, ilska och besvikelse.

Foto: Ordfront Förlag
Författarna.

- Att vara styvförälder är en av de tuffaste uppgifter som finns, säger Linda Hambäck, som tillsammans med Anna Lagerblad skrivit "Familjepack", en intervjubok där styvföräldrar pratar naket och öppet om sina svåraste känslor.

Kände sig otrygg

Linda talar av egen erfarenhet. För drygt fyra år sedan träffade hon sitt livs kärlek, blev sambo och fick ett nioårigt styvbarn.

- Till att börja med var allt bara jättepositivt. Min styvson var väldigt välkomnande och det var kul att "leka familj", säger hon och skrattar.

Men så hände något. Trots att relationen med styvsonen var ovanligt okomplicerad kände hon sig otrygg och reducerad till en sorts skuggfigur.

- Min sambo och hans son hade en närhet som jag inte var delaktig i och jag visste inte vilken roll jag skulle ha i förhållande till min styvson. Mamma? Kompis? Extravuxen?

Hon sökte litteratur i ämnet, men det var glest på hyllorna.

Istället fann hon igenkänning i väninnan och journalisten Anna Lagerblads artikelserie "Familjen Kaos" på Svenska Dagbladets Idagsida. Idén till serien hade Anna fått från sitt närmsta umgänge. Allt fler av väninnorna hade hittat kärleken och fått barn från tidigare förhållanden på köpet.

"Många var svartsjuka"

- Många var svartsjuka och irriterade på sina styvbarn, men kände inte att de kunde berätta för någon. Vuxna blev oerhört provocerade över såna känslor mot värnlösa barn, säger Anna.

Och förutom de tabubelagda känslorna för styvbarnen, skulle de dessutom hantera den frustration de kände mot sin partners ex.

I "Familjepack" berättar styvföräldrar anonymt om sina svåraste stunder och hur de kommit förbi dem.

- Att få lyfta på locket till skamkänslorna är det enda sättet att få till en förbättring även för barnen, säger Linda.

Och vilken roll har Linda till sin nu 14-årige styvson?

- Jag är en VUXEN. Med rätt att bestämma över vissa saker i hans liv, men inte andra, säger hon.

Författarna

Styvföräldrar berättar själva

Läs utdrag ur boken. Alla namn är fingerade, liksom vissa orter och yrken.

Läs mer

Erika Scott