”Till och med dåligt sex är bra”

Ronny Olovssons tips till alla pappor

RELATIONER

När Ronny Olovsson började skriva pappakrönikor i Söndag rasade mejlen in från landets pappor.

Därför skrev han ”Värsta pappan!”, en bok att skratta åt, gråta med och le igenkännande till.

Foto: Mikael Gustavsen
Ronny Olovsson med Lovisa och Isak.

Nej, det är inte en pappabok, utan en föräldrabok. Skriven av en pappa.

Själv tycker Ronny att alla mammor SKA läsa boken:

– Så att de förstår hur vi män fungerar. Jag tror att boken kan vara ett intressant titthål rakt in i en pappas sömndruckna hjärna, säger han och tillägger:

– Jag har varit pinsamt ärlig i texterna, men det mest privata är också det mest allmängiltiga, det som folk känner igen sig i.

Vad säger din sambo Kicki om att du offentliggör allt från ert sexliv till era surgräl?

– Det går inte att beskriva ett föräldraskap utan att ha med ämnen som sex, gräl och sömnbrist. Kicki har såklart läst allting och det är faktiskt bara två saker som inte är med i boken, för att det blir FÖR privat. Men visst får jag nervösa svettningar när jag ­tänker på att både mamma och svärmor kommer att läsa? (skratt)!

Martina Haag, Linda Skugge, Belinda Olsson? behöver vi ännu en kolumnistskriven föräldrabok?

– JAG hade behövt den. Bokhandelns hyllor är inte direkt fullproppade av pappaböcker. Mitt viktigaste budskap är att det är kul – nej – SJUKT roligt — att ha barn! Innan Lovisa och Isak kom till världen fyllde jag mitt liv med en massa trams som att leta i videoaffären efter en film jag inte hade sett och en chipssmak jag inte testat.

Du framstår som en mix av många manstyper: creddig streetklädd modeman, norrländsk skogshuggarhunk och velourmjuk mysfarsa. Dessutom är du hög chef på Aftonbladet. Är du Den Nya Pappan som lyckas vara allt det där?

– Jag tror att många yngre pappor inte känner igen sig i beskrivningen av vad som är manligt. För oss är det självklart att ta aktiv del av barnens liv och dela ansvaret för hemmet. Men vi är faktiskt motarbetade. Det är inte riktigt okej att vara ensamma farsan på stan. Var ska vi byta blöjor? Det finns ju inga skötbord på herrarnas. Jag skrev en krönika om det och har aldrig fått så många mejl!

Ronny ger fler exempel på pappadiskriminering:

– Det heter Mödravård – inte Föräldravård– och när man är där, snackar barnmorskan BARA med kvinnan. På föräldrablanketter ska ”modern” fylla i sitt namn och sedan ”mannen” – inte ”fadern”, det är inte självklart att vi är med i matchen.

Din egen pappa gick bort strax innan Lovisa föddes, hur hanterade du det?

– Först blev jag mest förbannad? Han sabbade allt. Varför skulle han behöva gå och dö?! Det var helt fel! Det var jättejobbigt, men samtidigt en intressant situation: Livet ställdes på sin spets med liv och död på samma gång. Det var lika obegripligt att min pappa plötsligt försvann, som att min sambo krystade ur sig en ny liten människa. Lovisa blev livbojen som alla klamrade sig fast vid. Jag sörjde pappa, men hade något nytt att fokusera på som det inte gick att låta bli att le åt och häpnas över.

Har du förändrats sedan du blev pappa?

– Det känns som att jag bottnar bättre och har fått bättre distans. Händer det något trist på jobbet hade jag tidigare tagit med mig det hem och legat sömnlös. Inte nu. Jag har något mycket viktigare att ägna mig åt. Som att se världen med två små människors nyfikna ögon. Jag tror att jag har blivit en ödmjukare, bättre människa.

– Jag spelar inte längre huvudrollen i min egen film (skratt!).

Ronny ger dig 9 pappatips som gör susen...

Erika Scott