”Min 13-årige son vill sova i min säng”

RELATIONER

Jag är ensamstående mamma till två pojkar, 6 och 13 år. Min 13-åring tjatar varje kväll om att få sova i min säng. Ibland somnar han inte, utan väntar på att jag ska somna så att han kan smyga in och lägga sig hos mig. Jag har frågat om han är rädd, men han förnekar det. Min yngre pojke kommer ibland också och om vi alla ska sova tillsammans så blir det trångt.

AnneLie svarar: Om din son har sovit av och till i din säng i 13 år, kommer han nog inte fortsätta med det så länge till. Han tycker nog att det är väldigt tryggt och mysigt, men väljer nog själv snart att sluta. Då har du bara lillkillen kvar att trängas med. Beslutet måste vara ditt. Båda dina killar kan sova själva. Om du vill ta tag i sovandet kan du strukturera om lite. Se över killarnas sovande. Har dom var sitt rum? Kanske ska de ändå sova i samma? Det skapar trygghet.

Du kan också byta till enkelsäng. 90 cm bredd räcker bra för dig och dina killar ser att det inte går att krypa ner. Det kan vara en bra markering att du behöver egen plats och tid. För att hjälpa 13-åringen att komma till ro kan du införa en mysig stund innan läggdags då bara ni umgås. Låt denna stund av närhet ersätta nattens trängsel.