Fri amning ger småätande barn

Experten: Fem, sex gånger om dagen kan vara lagom

Foto: Andre De Loisted
Hungrig? Eller bara arg?
RELATIONER

Fri amning kan leda till småätande och därmed fetma längre fram i livet.

Det anser en svensk forskare.

Budskapen från mödra- och barnavård är enkla. Att amma är bra. Att amma för mycket går inte. Följaktligen gör många nyblivna mammor inte annat än att amma. Minsta gnäll från barnet tystas med amning.

Lär barnen småäta

Det ständiga ammandet kan få stora konsekvenser längre fram i livet. Det säger Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, till SR:s program Kropp och själ.

Charlotte Erlandson-Albertsson anser att fri amning lär barnen att småäta. Den feta och söta bröstmjölken aktiverar kroppens belöningssystem. Ett barn som lärt sig att döva alla negativa känslor med mat kommer att äta på samma sätt även längre fram i livet.

Reglerat ammande

Hon ser ett tydligt samband mellan fri amning och 80-talisternas viktproblem och ständiga småätande.

– Det är väldigt svårt att visa naturligtvis, men det här är händelser som inträffar samtidigt, säger Charlotte Erlandson-Albertsson till Kropp och själ.

Hon understryker att hennes hypotes är just en hypotes. Ändå anser hon att nyblivna föräldrar bör reglera ammandet för att undvika fetma hos barnen.

– Kanske fem, sex gånger per dag, men absolut inte 15 gånger per dag, säger Charlotte Erlandson-Albertsson till Kropp och själ.

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM