Trendagn återkallas en tredje gång

Fel även på nya handtagen

RELATIONER

Stockholm

Barnsulkyn Urban Jungle som tillverkas av One Tree Hill återkallas nu för tredje gången efter brister i säkerheten.

Även de nya handtag som skulle ersätta de trasiga går sönder.

Om du har en sulky av märket Urban Jungle med färre än tre små prickar runt metallknappen på handtaget har du den farliga modellen. Plasten i handtagsleden tål inte våra extrema temperaturskillnader och spricker.

Barnet kan ramla ur

- Det här är en sådan sak som inte får förekomma. Vi känner till en fem-sex olyckor under förra året fram till nu, det är alldeles för många. Det värsta scenariot är ju om handtaget spricker helt av när man befinner sig i en rulltrappa och barnet ramlar ur, säger Jan Sjögren, chef på enheten för säkerhet på Konsumentverket.

Det är tredje gången som vagnen återkallas. Det första larmet kom i höstas efter säkerhetsbrister i de höj- och sänkbara handtagen. Återkallelsen gällde då ett visst serieintervall av fjolårets modell.

Men felet visade sig omfatta samtliga modeller från 2005 så alla drogs tillbaka.

Fel på nya handtag

Nu är det även ersättningshandtagen med svarta knappar liksom handtag på tidiga vagnar av årets modell 2006 som uppvisar brister.

- Om man har en barnvagn med felaktigt handtag ska man ringa till One Tree Hill och se till att få den utbytt, säger Sjögren.

Han påpekar att tills problemet är åtgärdat är det viktigt att man håller ett grepp under handtaget när man åker i en rulltrappa och tänker på att det är när det är kallt som problemen inträffar.

Totalt har 1 000 barnvagnar med handtag tillverkade i ett felaktigt material levererats till butikerna. 600 har gått till Stockholm och 200 till Göteborg. Ytterligare 200 har levererats till Oslo.

Tidigare artiklar

Ninna Bengtsson/TT