”Hur kan Alba sitta lugnt i en töntvagn från Blocket”

Terri om moderna önskelistor

RELATIONER

Lexington fleecefilt, spädbarnsmössa från Gant, Burberrynappflaska, Urban Junglevagn, Lammskinn från Baby Sleep, Softwood aktivitetsbygel och Fischer Price Babysitter med sång- och ljudeffekter.

Detta är inte en lista över totalt onödiga saker. Det är ett utdrag ur en vanlig innerstadsmammas önskelista inför dopet.

På sista tiden har flera likartade listor dykt upp i bekantskapskretsen inför dop och ettårsdagar. Det som kännetecknar de nya önskelistorna är en totalt ogenerad märkesfixering och en underliggande ångest för att barnet inte ska få det bästa. Hur ska det kunna sova gott på något annat än en Lexingtonfilt för 800 spänn? Inte kan mjölkersättningen smaka bra om man använder en vanlig nappflaska från apoteket? Visst måste jag ha en Tripptrappstol från Stokke redan när barnet är tre veckor gammalt?

I släktperiferin har vi till och med en morsa som var så rädd att gästerna skulle köpa fel presenter till hennes dotter att hon köpte sakerna själv och lade i ett presentrum. Dit fick sedan gästerna gå och välja en lämplig gåva och sedan betala mamman rätt summa. Vad pappan i familjen tyckte har jag ingen aning om. Han höll sig i bakgrunden.

Jag blir så osäker. Älskar jag Alba trots att jag aldrig köpte ett Babydream Activity Babygym till henne när hon var nyfödd? Hur kan hon sitta så lugnt i vagnen trots att det är en töntvagn inköpt på Blocket?

Jo, det är lätt att ironisera, men det finns något sorgligt över det faktum att det inte finns en mer lättlurad köpgrupp än småbarnsmammor. Sprid ut ryktet att det bästa och coolaste är Armaninappar. Inom en vecka kommer alla chica morsor att ta sina identiska marinblå Urban Jungle-vagnar och springa benen av sig efter napparna.

Barnvagnar har blivit ett fenomen i sig. I andra länder skiter folk i vilket märke barnvagnen har. Här är den en tydlig statusmarkör.

I början av året gjorde ”Vi Föräldrar” ett konsumenttest på de nya trendvagnarna. Sju av åtta klarade inte säkerhetskraven. Två var så dåliga att de gick sönder under testet på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. En av de underkända vagnarna var Bugaboo, Gwyneth Paltrow-vagnen som startade en smärre köphysteri för ett par år sen.

Årets roligaste läsning var breven som publicerades i följande nummer av ”Vi Föräldrar”. Stolta Bugabooägare försökte på olika sätt underkänna testet och antydde att redaktionen var köpt av sina annonsörer. Kontentan var ”Jag struntar i vad ert test säger, jag har i alla fall köpt den bästa barnvagnen.”

Moget. Erkänn att ni har gjort ett dyrt men kasst köp!

Ungefär i samma veva tvingades Urban Jungle återkalla 600 vagnar eftersom handtaget riskerar att gå av. Den coola vagnen passar utmärkt att ha bredvid sig som accessoar när du dricker din latte, men den är livsfarlig när du ska dra den uppför trapporna och handtaget brakar.

Plötsligt vet jag varför dottern sitter så tryggt i töntvagnen för sjuhundra spänn. För att den faktiskt inte håller på att gå sönder.

Terri Hererra Eriksson