”Jag ser styvbarnen som mina egna”

Men Tobbe Andersson har fått höra ”Du är inte min pappa”

Foto: Jerker Ivarsson
(Nästan) hela familjen ”Det viktigaste är att behandla alla barnen lika”, säger Tobbe Andersson. På bilden saknas Cecilia, 16.
RELATIONER

ESKILSTUNA

Kärnfamiljen har fått konkurrens. I dag finns över 75 000 ombildade familjer, med barn från tidigare förhållanden.

Styvmammor har vi hört om sedan Askungen. Men hur är det att vara styvpappa?

Aftonbladet träffade en som fick tre extrabarn med kärleken.

Foto: Jerker Ivarsson
Michelle, alla barnens lillasyster, är nöjd med sin stora familj.

När Tobbe Andersson blev kär i Lena fick han tre barn på köpet.

– Jag tyckte det var spännande, berättar han.

Nu ger han själv råd till kompisar som träffar kvinnor med barn.

Fullt hus

Mina barn och dina ungar? Svartsjuka och osäkerhet i sina roller? Så behöver det inte bli i en styvfamilj.

Varannan vecka har Tobbe, 37, och hans sambo Lena Andersson, 40, alla sina barn hemma i lägenheten. Det är Tobbes son Jerry, 16, som han hade innan han träffade Lena. Och hennes tre barn: Richard, 18, Cecilia, 16 och Tove, 14.

Och så deras gemensamma dotter Michelle, sju år. Tobbe tar lugnt på rollen som styvpappa. En sak är viktigast av allt, menar han:

–Att behandla alla lika. Det är också det svåraste, framför allt att kunna ta i när man blir förbannad. Men jag ser alla barn som mina egna. Jag kan inte tänka mig ett liv utan Lena och barnen.

Mer kompis än pappa

Tobbe och Lena träffades när hennes barn var små. Han blev inte avskräckt av det, kanske delvis för att han själv redan hade en son. Han var inte ens nervös när de träffades första gången.

–Jag lät det bara flyta på, och var mer som en kompis än en pappa. Jag tog det försiktigt med att lägga mig i. Barnen gillade att vara med mig, och efter några månader flyttade vi ihop.

Med tiden började Tobbe ta på sig en papparoll, och bestämma mer över barnen. Där är han och Lena inte alltid överens.

– Lever man som i ett äktenskap ska man dela på allt, även uppfostran.

Mamman måste kunna acceptera att man säger till på skarpen och inte vända taggarna utåt för att skydda barnen, menar Tobbe.

–Men jag tycker det är svårt när Tobbe lägger sig i för mycket. Då hamnar jag mittemellan honom och barnen, säger Lena.

Tvekar ibland

Tobbe tror att en anledning till att han axlat rollen som styvpappa så smidigt är att han själv haft en. Han har dessutom både hel- halv- och styvsyskon. Och så gillar han helt enkelt barn.

Men det är inte alltid kärleksfullt och mysigt. Den berömda kommentaren ”Du är inte min pappa!” har han inte lyckats undgå. Och visst har det hänt att han undrat vad han gett sig in på:

– När man kommer hem trött efter allt jobb – som jag har för att fixa pengar så att alla har det bra – och det ändå är gnäll...då är det gräsligt.

På jobbet är Tobbe superpappan som kollegor ber om råd när de träffat en kvinna som redan har barn.

–Då säger jag att de ska satsa. Träffar man en tjej man blir förtjust i och hon har barn, då ska inte det vara ett hinder. Men man måste gå in för det helhjärtat, och inte vara någon som kommer och går och är ute och festar. Det gäller att verkligen bry sig och försöka förstå barnen, så är det.

Pengar känslig fråga

Ett problem i styvfamiljer kan vara pengar. Är det ok att betala en massa till sin partners barn om de har dyra vanor? Blir det orättvist om man själv har ett barn och sambon flera? Lena är montör. Tobbe jobbar både i verkstadsindustrin och kör ut bröd. Han tjänar mer och valde direkt att dela med sig av sin lön. I början hade Lena svårt att ta emot pengarna, men nu har de gemensam ekonomi.

Lena tycker att Tobbe spelar en viktig roll som manlig förebild, även om hennes barn har en biologisk pappa. Hon säger att balansen i familjen blev ännu bättre när de fick Michelle ihop:

–Det blev starkare band mellan alla, eftersom hon är alla de andra barnens syster.

Varannan vecka är det fullt därhemma. Alla har egna rum – förutom mamma och pappa. De sover på bäddsoffa inne hos minstingen.

Blir det fler barn?

–Nehej, jag är för gammal. Och så vill jag snart ha eget rum, säger Tobbe och skrattar.

Läs mer

Cecilia Gustavsson