Skadliga amningsråd kan ha orsakat barnfetma

WHO medger skadliga råd

RELATIONER

Miljontals ammande kvinnor har i 40 år fått råd som kan vara skadliga. Det medger nu FN:s världshälsoorgan WHO som arbetat ut nya rekommendationer.

De gamla råden kan ha bidragit till den accelererande barnfetman.

Tabellerna för barnens tillväxt som WHO utarbetat bygger på hur fort flaskuppfödda barn växer. Men eftersom de barnen ökar mer i vikt än barn som får bröstmjölk stämmer inte tabellerna.

Många ammande mammor har därför fått veta av sina barnavårdscentraler att deras barn vägt för lite. Mammorna har då känt sig tvingade, eller fått rådet, att komplettera med mjölkersättning eller fast kosttillägg.

De allt fler feta barnen, och de växande problemen som hänger ihop med stor övervikt, kan vara en följd av dessa råd, säger hälsoexperter till brittiska The Sunday Times.

Nya WHO-råd nästa vecka

WHO publicerar den kommande veckan nya normer för spädbarns tillväxt. De bygger på en studie av 8000 bröstuppfödda barn i sex länder. Enligt studien har ammade barn den optimala tillväxten.

WHO anser att spädbarn bör få enbart bröstmjölk tills de är sex månader. Men i Sverige ammas allt färre så länge, trots att den svenska barnhälsovården i princip följer WHO:s råd. Åsikterna går isär i Sverige och det finns barnläkare som tycker att det räcker med enbart bröstmjölk i fyra månader och att barnen redan då kan börja smaka på annan mat.

Ett problem för många är att kosttillägg kan göra det svårare att fortsätta med tillräcklig amning.

För fyra år sedan fick 31,5 procent av de svenska barnen enbart bröstmjölk i sex månader. Det är den lägsta noteringen på tio år. 1996 var ett rekordår för helamning av barnen så länge.

I Sverige visar en Malmöstudie häromåret att sex procent av 10-åringarna är feta och att en fjärdedel är överviktiga.

Brittisk fettbomb

I Storbritannien, där barnfetman gått längre, varnar professor Colin Waine för en ”hälsomässig tidsinställd bomb”, skriver BBC. Han är ordförande i National Obesity Forum.

– Med amning löper barnen mindre risk att bli feta och att sedan få komplikationer som diabetes och hjärtsjukdomar, säger professor Tim Cole, vid Institute of Child Health vid University College i London, till The Sunday Times.

Cole utvecklade en sådan tabell för sex år sedan men den blev inte accepterad av brittiska läkarkåren.

Den brittiska regeringen medger att fetmaundersökningen visar att läget är bekymmersamt.

– Vi medger att vi behöver göra mer, säger hälsovårdsminister Caroline Flint till BBC.

Över en fjärdedel av brittiska barn i 11–16-årsåldern lider av fetma, visar en offentlig utredning, skriver både tidningen och medieföretaget BBC på sin hemsida. Det är dubbelt så många feta barn som för tio år sedan.

Lars Söderström/TT