Är du en yogamamma?

Testa dig själv

1 av 3 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Från USA Trenden med yogamammor startade i USA. Filmstjärnan Gwyneth Paltrow är en av dem som kan kalla sig för yogamamma. Här är hon tillsammans med sin dotter Apple.
RELATIONER

De är hälsosamma, medvetna och välutbildade.

Fenomenet yogamammor sprider sig i Sverige - och de är villiga att betala mycket för rätt kvalitet till sina barn.

I takt med att kvinnor väntar allt längre med att skaffa barn sprider sig ett nytt fenomen i Sverige. "Yogamammorna" har hunnit etablera en exklusiv smak innan de blir föräldrar. Och med hjälp av sin allt högre inkomst lägger de mer pengar på sina barn än tidigare generationer.

-Yogamammorna är medvetna, välutbildade, har bra ekonomi och tänker mycket på hälsa, säger Fredrik Bergström, vd för Handelns utredningsinstitut (HUI) till Aftonbladet.

Trenden startade i USA och har nu spridit sig till Sverige. Kändisar som Madonna, Kate Hudson och Gwyneth Paltrow är alla typiska exempel på yogamammor.

Handlar moderiktigt

Redan under graviditeten är mammorna noga med att både hålla kroppen i trim och handla moderiktiga kläder.

-De amerikanska yogamammorna handlar mycket och av bra kvalitet. Den trenden kan man nu se i Stockholm, säger Fredrik Bergström.

Medvetenheten kommer från att mammorna har stigande inkomster och har råd att vara kräsna när de handlar.

-När inkomsten stiger vill man efterleva sina värderingar och tankar. Dessutom positionerar man sig i ett visst socialt sammanhang, säger Fredrik Bergström.

Val av dagis

Medvetenheten sträcker sig utanför barnens mat och kläder och täcker allt från val av dagis och skola till leksaker.

-Jag kan tänka mig att yogamammor hellre väljer friskolor med specialinriktning än en vanlig skola, säger Fredrik Bergström.

-Yogamammorna vill att barnen ska lära sig att skriva och räkna tidigt. De köper pedagogiska leksaker istället för krigsleksaker.

Nu kommer yogapappor

I Sverige finns breder även fenomenet yogapappor ut sig.

-Här är det mer utbrett än i USA. Papporna är hemma med barnen och köper gärna dyra fina gymnastikskor till sina treåringar.

Enligt Fredrik Bergström är yogaföräldrarna ett förstabarnsfenomen.

-Sedan knäcks föräldrarna av verkligheten. De har inte tid att vara lika medvetna när de får fler barn.

Är du en yogamamma? Testa dig själv!

Camilla Sundell