”Fostersonen får mycket skäll”

RELATIONER

Jag och min man har tagit hand om en fosterson i tre år. Han har nu fyllt 16. Mitt problem är att jag tycker att min man inte bryr sig tillräckligt om honom. Han blir ofta arg och skäller på honom för småsaker.

Han tar heller inte honom till sig eller kramar honom. Jag kommer väldigt bra överens med vår pojke och älskar honom men min man verkar knappt bry sig. Vi har pratat om det flera gånger men då pratar han bara bort det och menar att han bara sätter gränser. Vår fosterson är en vanlig kille i tonåren. Vad ska jag göra? Jag märker att pojken blir ledsen.

Sigrid

Nanny AnneLie: När man har fosterbarn har man ofta tillgång till handledning. Detta tycker jag ni ska utnyttja. Annars kan ni vända er till familjerådgivningen som er kommun har. Att känslor ser olika ut inför olika barn måste man acceptera, bemötandet däremot ska vara detsamma. I dagens tider då småfamiljer slås ihop och nya konstellationer växer fram får man vara flexibel. Barn/ungdomar behöver ett bra stabilt bemötande och gränser. Det kan vara så att din man visar sin omtanke med sitt fostrande. Att sonen får kramar och kärlek är det viktigaste, även om de mest kommer från dig. Vissa vuxna män har svårt att visa ömhet mot en annan halvuxen man. Så gå och prata kring det ni upplever som "problem" för att se vad det står för. Då kan ni båda få stöd och hjälp. Är det sedan så att fostersonen mår dåligt och behöver hjälp skall han naturligtvis få det. Den bedömningen kan ni även få hjälp med på handledning. Det startas även en hel del föräldrautbildningar nu. Här kan du och din man inspireras till en gemensam väg med era barn.

ARTIKELN HANDLAR OM