Nej, så här får pojkar inte se ut

Rosa och kjol går bort – om pappa får bestämma

1 av 2 | Foto: Sara Ringström
Rosa killar En tvåårig kille, som Ludvig, tycker fortfarande att glittrigt, smycken och rosa är fint. Men en pojke som Hjalmar, över fyra, har lärt sig att kläder sänder ut olika signaler - och det är vi vuxna som tolkar dem.
RELATIONER

Flickorna hjälper till mest hemma.

Pojkarna behöver inte ens klä på sig själva.

Ändå tycker de flesta att barn ska uppfostras lika, visar en undersökning på aftonbladet.se.

-I Sverige är vi bäst i världen på att tycka jämställt, men i verkligheten göra något annat, säger Ylva Elvin-Nowak, filosofie doktor i psykologi och expert på jämställdhet.

En baby i rosa är en flicka. En i ljusblått är pojke. Det är i dag lika självklart som att sonen leker Batman och dottern har en prinsessperiod.

Uppdelat i affären

I klädaffärerna råder strikt uppdelning mellan den rosaröda, pyntade sidan och den mörka med bil- och dinosaurietryck. "För att kunderna ska hitta", förklarar butikerna.

-Det är en backlash just nu. För många är barnen ett projekt där de också ska stylas. Det blir ett sätt att etikettera sig själv. Särskilt i moderskapet ingår att visa att barnen är "rätt", säger Ylva Elvin-Nowak.

Och "rätt" - det är grabbiga pojkar och duktiga flickor, varav ingen sticker ut för mycket.

En undersökning på aftonbladet.se bland föräldrar visar bland annat:

Båda föräldrarna säger att döttrarna gör mest hemma.

Båda föräldrarna hjälper sönerna mer med påklädning.

Sju av tio mammor och nästan hälften av papporna tycker att det är fel att uppfostra flickor och pojkar olika.

Över hälften pratar om könsroller och barnuppfostran hemma.

-Många vill leva upp till jämställdhetsidealet. Men människor är inte så förändringsbenägna i praktiken. Man söker hellre bekräftelse på att flickor är "flickiga" och pojkar är "pojkiga". Mycket av detta är väldigt omedvetet. Redan när vi byter blöjor pratar vi med flickor i vi-form men säger "du" till pojkar: Flickor ingår i en relation medan pojkar görs till individer.

Hellre sjuk än rosa

Ett svar i enkäten förvånar Ylva Elvin-Nowak: Nästan hälften tycker att det är okej att klä en pojke i rosa, främst mammor. Men rosaklädda småkillar är sällsynta.

-Jag brukar fråga föräldrar vad de skulle göra om alla kläder utom de rosa var i tvätten när deras son ska till dagis. De flesta svarar att de skulle vara hemma med sjukt barn.

Flickor i pojkkläder kan däremot ses som tuffa. En busig tjej som leker med killarna är en cool pojkflicka, medan en pojke med nagellack knappast får några applåder.

-Det har att göra med att heterosexuella män värderas högst i samhället. Att förknippas med kvinnlighet är negativt, som att kallas "kärring".

Men spelar det någon roll om man fostrar flickor och pojkar olika?

-Ja. Vi för vidare en ordning där kvinnor och män har olika förutsättningar - en ordning som vi samtidigt försöker rasera som vuxna. Jag tror att vi måste bredda rollerna istället. Vi ska inte ta ifrån pojkarna pinnarna utan ge dem till flickorna också. Och även pojkar måste få prova de rosa klänningarna. Könsrollerna begränsar människors liv.

8-åringar: Föräldrar är strängare mot pojkar

Mamma och pappa är strängare mot pojkar än flickor. Det tycker barnen själva, visar forskning.

Läs mer

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM