Ät fisk och få smartare barn

Ny studie uppmanar gravida att öka fiskintaget

RELATIONER

Gravida som äter mycket fisk får smartare barn.

Det slår en ny brittiskamerikansk studie fast.

Mindre än 340 gram fisk per vecka riskerar att sänka barnens verbala förmåga med nära 50 procent.

Gravida kvinnor har länge varnats för att viss sorts fisk kan ge allvarliga skador på fostret.

Nu pekar en brittiskamerikansk studie på den stora nyttan av att äta fisk, inte minst för barnets hjärnkapacitet. Fördelar som till och med uppväger riskerna med att äta fisk som gravid.

Forskarna vid universitetet i Bristol och amerikanska hälsoinstitutet intervjuade nära 12 000 kvinnor om deras fiskätande under graviditeten. Sedan undersökte de hur väl utvecklade kvinnornas barn var. Det handlade om social och kommunikativ förmåga, om koordination och om barnens IQ ända upp i åttaårsåldern. Tidigare har man bara undersökt barn i fyra-, femårsåldern.

Sämre motorik

Forskarna kom fram till att barn till gravida som åt mindre än 340 gram fisk per vecka löpte 48 procents högre risk att hamna i gruppen med lägst förmåga att uttrycka sig i tal.

Dessa barn hade också sämre motorik och lägre social kompetens. Särskilt bra för hjärnan visade sig omega 3 fettsyror som finns i bland annat lax och makrill vara.

– Uppfattningen om att fisk är giftig har cirkulerat länge men den här studien tyder på att det är ett mindre problem jämfört med de goda effekter som fisken har, säger professor Robert Grimle vid universitetet i Southampton till BBC.

”Svårt budskap”

Men den nya studien får inte svenska Livsmedelsverket att ändra sina strikta rekommendationer när det gäller gravida och fisk.

– Sverige är lite speciellt med vår östersjö- och insjöfisk. Budskapet här är lite svårt. Man ska äta fisk men vissa fiskar får man inte äta, säger Annica Sohlström, chefsnutritionist vid Livsmedelsverket till aftonbladet.se.

– Fisk från Östersjön och viss insjöfisk innehåller miljögifter som dioxiner och kvicksilver.

Vilka fiskar får gravida äta, enligt er?

– I princip all atlantfisk kan man äta mycket av.

Finns det inte en risk att kvinnor äter för lite fisk för att vara på den säkra sidan?

– Jo, det är ett svårt budskap. Men vi jobbar på att förklara rekommendationerna bättre och ge tydligare råd, säger Annica Sohlström.

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att äta fisk två gånger i veckan. En portion motsvarar ungefär 125 gram.

Livsmedelsverkets råd till gravida

Läs mer

Johanna Melén