"Vi lämnade ekorrhjulet för en vardag i PARADISET"

Familjen Sandström-Tyndal gjorde dröm till verklighet

1 av 6 | Foto: Johan Almblad
RELATIONER

Anders och Kristina var trötta på ekorrhjulsvar-

dagen hemma i Sverige.

Därför sålde de allt – och flyttade hela familjen till en ö i Thailand.

– Vi vill inspirera andra att följa sina drömmar, säger de.

– Där är mitt rum, säger femåriga Agnes stolt och pekar in i det dammyrande fönsterhål på huskroppen som inom några månader ska bli en inflyttningsklar villa med havsutsikt.

Här, på den lilla thailändska ön Koh Lanta, har familjen Sandström-Tyndal sitt nya liv.

– Vi ville inte vänta för länge med att uppfylla vår dröm. De flesta gör det här efter pensionen, men vi såg ingen anledning att skjuta på det, säger Anders och Kristina.

Tycke uppstod direkt

Paret träffades 1998 och ända sedan dess har de närt drömmen att bo utomlands i något varmt klimat. Kanske Italien, tyckte Anders. Eller Mallorca, som Kristina ville. Ingen av dem hade en tanke på att en liten djungelklädd ö i Thailand skulle komma att bli deras nya hem nästan tio år senare.

Men så kom den där semestern, strax efter att flodvågen hade vällt in över Asiens sydliga delar. Familjen Tyndal åkte till lindrigt drabbade Koh Lanta – och tycke uppstod direkt.

– Det är något märkligt med den här ön, man får en känsla av välbefinnande så fort man kommer hit, säger Anders.

– Dessutom lever buddhister, muslimer och turister sida vida sida och alla accepterar varandra.

Väl hemkomna började tankarna på flytt spinna. ”Kanske, ändå?".

Samtidigt slet Kristina hårt som egen företagare. Anders jobb som vd på ett läkemedelsstatistikföretag krävde många mentala övertidstimmar.

– Vi satt fast i samma ekorrhjul som många andra gör. Vi kände att vi var tvungna att göra något åt vår livssituation. De vi tyckte mest om hade vi minst tid för hemma i Sverige, det kändes inte rätt.

Men ett stort beslut som att lämna allt kräver en hel del mod.

– Det var en tanke som mognade fram. Från början hade vi inte tänkt bo utomlands på heltid, men för barnens skull blev det mest praktiskt att göra så här, säger Anders.

Sålde villan i Bromma

Sagt och gjort. Under förra sommaren sålde de sin älskade villa i Bromma.

– Det sved i själen att sälja huset som vi tyckte så mycket om. Men det är också det enda vi inte kan komma tillbaka till om vi skulle ändra oss och vilja flytta hem. Sverige finns ju kvar.

I dag går femåriga Agnes på dagis och i augusti började Ludvig i första klass på en av öns två svenska skolor – och stormtrivs.

De flesta vännerna i Sverige har varit positiva till

familjens beslut, men visst har de fått frågan ”hur vågade ni sälja allt hemma och bara åka till Thailand sådär?”

– Min mamma var kanske inte överförtjust i början, men nu har hon varit och hälsat på oss och hon älskar också den här ön. Och vi har ju faktiskt inte flyttat till månen, säger Kristina.

Se upp för ormar

Men allt har inte varit en dans på mjuka sandstränder.

– Stampa ordentligt, kom ihåg att det finns ormar här, förmanar Kristina när barnen ska springa ner till poolen.

Hon tittar långt efter dem och säger att hon ibland saknar att tjattra med sina tjejkompisar hemma.

– Och så är jag van vid att ta tag i saker själv. Här är det svårt. Man behöver ofta en tolk och det är ett handikapp att inte kunna språket, säger Kristina.

Därför kommer en privatlärare hem till dem två gånger i veckan och ger lektioner i thai.

Vardagen ser helt annorlunda ut än den svenska, förutom hämtning och lämning på skola och dagis. Familjen har fortfarande en full almanacka med såväl nya jobbet som husförsäljare som en hel del nya vänner – men på ett helt annat sätt på sin nya hemö Koh Lanta. Dessutom räcker det att de jobbar runt 70 procent.

Kräver mer planering

– Vi styr vår egen tid och vi har insett att det mesta ordnar sig på ett eller annat sätt. Visst kräver det här livet mer planering. Om man vill köpa något måste man ofta resa långt och planera i förväg. Men samtidigt har vi fått mer tid över för familjen. Det är värt allt.

Idag säljer de hus

Flytta? Så här gör du:

Läs mer om Thailand:

Caroline Engwall ([email protected])