Familjelivet, ett riktigt pussel!

Kollektiv och hemmadagis, nya sätt att lösa vardagen

RELATIONER

Att kunna gå direkt från jobbet, hämta barnen och komma hem till ett dukat bord. Låter det som himmelriket?

För många är det scenariot helt overkligt och allt fler föräldrar känner att de saknar en bra balans i sina liv.

Enligt en undersökning som Svts Rapport låtit göra så säger var fjärde småbarnsförälder att de sällan eller aldrig har balans mellan arbete, fritid och familjeliv. Majoriteten av de tillfrågade skulle också vilja arbeta mindre och få mer tid för sig själva. Hur ska man då kunna få det att gå ihop?

Det finns alternativ

Ett alternativ är kollektivboende. Många ryggar säker tillbaka bara av ordet kollektiv, med associationer till 70-talets hippiekultur. Men kollektivet har utvecklats mycket sen sist. Ett modernt kollektiv är som vilket hyreshus som helst, man bor i egna lägenheter och har sina egna prylar. Enda skillnaden mot ett vanligt boende är matsalen. Istället för att stressa med matlagning varenda kväll efter att ha hämtat barnen på dagis, så kan man lugnt sjunka ner till ett dukat bord. I kollektivet delar man nämligen på matlagningen.

Socialt och tidsbesparande

Ingrid Sillén har bott i ett sådant kollektiv i Stockholm i åtta år.

– Det bästa är att kunna gå ner till matsalen, slippa handla och laga mat själv och umgås med sina grannar. Både tidsbesparande men också väldigt socialt, berättar hon.

Intresset för att bo i kollektiv har ökat, framför allt från ensamstående med barn. Men det finns inte tillräckligt med hyreshus för att möta förfrågningarna, menar Ingrid. Men i takt med att missnöjet med livsbalansen ökar kanske fler och fler kollektiv poppar upp.

Fler sätt att lyckas med familjepusslet:

Bloggar om kollektivboende:

Kollektiv, så funkar det:

Nina Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM