Tilda dog när kejsar-snittet sköts upp

Föräldrarna: Läkarna på kvinnokliniken var oaktsamma

Foto: Emma Larsson/Sydsvenskan
Sörjer sin dotter Helen Bengtsson och Ulf Ask besöker dottern Tildas grav. Efter att förlossningen skjutits upp flera gånger dog flickan i livmodern. Föräldrarna tog en bild av barnet som de har ramat in och placerat bredvid ett rött stearinljus. Allt till minne av Tilda.
RELATIONER

MALMÖ. Helen Bengtsson och Ulf Ask förlorade sin dotter Tilda på grund av sjukhusets överbelastning.

Igångsättningen av förlossningen sköts fram flera gånger och flickan dog i livmodern.

– Läkarna var oaktsamma, säger Helen Bengtsson.

Det har gått fyra månader sedan den där hemska kvällen på kvinnokliniken i Malmö när de fick beskedet att deras dotters hjärta slutat slå.

Allt de har kvar är en gravsten som pryds av en fjäril i brons och ett rum med babyutrustning, kläder och leksaker.

Deras längtan efter dottern var intensiv. Helen Bengtsson, 32, och Ulf Ask, 35, hade försökt få barn i flera år innan de till slut lyckades genom provrörsbefruktning.

På grund av risker för komplikationer ville Helen Bengtsson förlösas med kejsarsnitt. Hon blev lovad det av sin specialistläkare, men tjänstgörande läkare på KK förordade ”normal födsel”.

– Jag låg inne på KK en och en halv vecka på grund av att jag hade för mycket fostervatten och mådde dåligt. Det fanns flera möjligheter till att sätta i gång förlossningen då, men det sköts upp hela tiden.

För stor belastning

Anledningen sades vara att det var för stor belastning på kvinnokliniken för att man skulle klara det.

– Men under tiden jag låg där kom det kvinnor från Lund för att förlösas eftersom det var överbelastning där, säger Helen Bengtsson.

Sista gången förlossningen sköts fram var Helen Bengtsson i 37:e veckan. Hon tycker själv att hon borde ha förlösts med kejsarsnitt i vecka 36.

– Många barn som fötts för tidigt klarar sig. Vi hade gärna levt med Tilda några veckor på neonatalavdelningen, bara hon fått vara kvar hos oss.

När förlossningen skulle ske hörde personalen inga hjärtljud från Tilda. Trots det valde Helen Bengtsson och Ulf Ask att föda fram henne.

– Jag är glad att jag fick hålla henne i mina armar och ta farväl, säger Helen Bengtsson.

Lex Maria-anmälan

Hon och Ulf Ask har gjort en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Och sjukhuset har anmält fallet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

– Vi är inte ute efter att hänga någon, men vi måste få veta vad som hände, säger Helen Bengtsson.

Sjukhuset: Ingen risk för patienterna

Tildas död orsakades av överbelastning, enligt mamman.

Men varken chefsläkaren eller fackordföranden på sjukhuset tycker att personalens arbetsbörda är en risk för patienterna.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM