Japan jublar - fick ny prins i natt

Nu finns en ny kejsare för framtiden

1 av 2 | Foto: Ap
Kejsarsnitt Prinsessan Kiko förlöstes med kejsarsnitt i natt. Hennes son är tänkt att bli Japans kejsare efter farfar Akihito och farbror Naurohito.
RELATIONER

Nu kan hela Japan äntligen slappna av.

Prinsessan Kiko har fått en son – och en ny kejsare finns för framtiden.

Pojken föddes med kejsarsnitt i natt, meddelar det japanska hovet.

I veckor har Tokyos tidningar rapporterat om minsta rykte och tecken från det kejserliga palatset, allt som kan tyda på att en manlig tronarvinge är på väg till världen.

Nu är det klart – prinsessan Kiko fick en son i natt.

Ingen kvinna på tronen

Japanerna har därmed fått ett slut på debatten om huruvida en kvinna ska kunna bestiga tronen.

Att prinsessan Kiko, gift med kejsarens andre son, födde en pojke är en sann dröm för nationen. Det är 40 år sedan det kejserliga hovet senast fick en manlig arvinge.

Födseln har också lett till att premiärminister Junichiro Koizumi kan ge upp sina planer på att introducera kvinnlig tronföljd.

Fjärde barnbarnet

Prinsessan Kiko har två barn sedan tidigare, båda flickor. Masako, kronprinsessan, har endast ett barn, den fyraåriga prinsessan Aiko.

Kejsaren Akihitos fjärde barnbarn anses betyda mycket för Japan, vars födelsetal och befolkningen sjönk för första gången sedan andra världskriget förra året. Experter tror att kejsarfödseln kan få japaner att bilda familj i större utsträckning.

Den nyfödde, möjligen Japans näste kejsare, blir den tredje i tronföljden efter sin far och dennes äldre bror prins Naruhito.

Anders Haraldsson