Lukas föddes i badrummet

Mamma Therese: Jag har haft ont som f-n men aldrig varit rädd

1 av 3 | Foto: Casper Hedberg
Hemma bäst Lille Lukas vilar ut i mamma Therése Pilotts famn i soffan. Vid förlossningen hemma i badrummet fick hon och maken Danne hjälp av två barnmorskor.
RELATIONER

BÅLSTA

Lille Lukas kom till världen hemma i badrummet.

– En del tycker vi är tokiga, andra att vi är coola, berättar mamman Therése Pilotto, 25.

Maken Danne, 29, var först helt emot hemförlossning, men har ändrat sig.

När vi ses myser hela familjen i soffan. En soffa där Therése vrålat av smärta, men också njutit av att hålla sina nyfödda barn Lukas, nu nio veckor, och Wilma, två år, i famnen.

Redan när äldsta systern Ida, snart fyra, låg i magen ville Therése föda hemma. Men Danne sa blankt nej.

– Jag var alldeles för rädd att något skulle gå åt skogen. När jag hörde ordet hemförlossning tänkte jag på ett hippiekollektiv.

I stället blev det en sjukhusförlossning. Den blev precis tvärtemot vad Therése önskade.

”Jag blev osams”

– Jag blev osams med barnmorskan, tyckte folk sprang runt och pillade på mig hela tiden och försökte få mig att ta smärtstillande.

Wilmas födelse skulle bli annorlunda. De pratade noggrant med barnmorskor om att föda hemma.

Av svaren fick även Danne trygghet. Därför är både Wilma och Lukas födda hemma, med två barnmorskor som hjälp.

Litar på barnmorskorna

Har ni aldrig varit rädda att något skulle hända?

– Det enda jag tänkt på är om Therése skulle fått en massiv blödning, men det är väldigt ovanligt. Och jag litar på barnmorskorna, de skulle inte ta risken att något hände – då skulle vi åka till sjukhus, säger Danne.

Just det var nära när Lukas skulle födas. Therése hade otroligt smärtsamma krystvärkar utan att något hände. Barnmorskorna började prata om sjukhus, och Danne körde fram bilen. Då – äntligen – kom bebisen.

Trots att Therése haft svåra smärtor vid båda hemförlossningarna har hon inte velat ha smärtlindring eller åka till sjukhus.

– Jag har haft ont som f-n, men aldrig varit rädd. Barnmorskorna har vetat vad de ska göra. Det är ALLTID en risk att föda barn, man är inte vaccinerad mot döden på sjukhus heller.

Vad är så bra med att föda hemma?

– På ett sjukhus springer folk ut och in. Hemma har man kontakt med barnmorskorna hela tiden. Vi kunde prata med dem om allt. När de inte behövdes gick de bara ut i köket och fikade. Och jag kunde fixa lite hemma under tiden, åka och handla, lyssna på musik. Och vara mer aktiv under födandet, berättar Danne.

”Oansvariga”

– Jag har egentligen aldrig velat föda på sjukhus, säger Therése. Jag tror att förloppet går mycket bättre hemma utan epidural, värkstimulerande och en massa folk man inte känner. Här har jag kunnat traska runt, äta vad jag vill och känna mig trygg.

Omgivningens reaktioner har varit väldigt blandade. En del har tyckt att Danne och Therése är oansvariga och tar risker, och att det är märkligt att vilja föda utan smärtlindring. Andra tycker det är häftigt.

Och blir det fler barn är det helt klart att förlossningen ska ske i radhuset i Bålsta.

Läs också:

Varje år väljer ett hundratal kvinnor att föda ­sina barn hemma. Therése Pilotto födde Lukas i familjens ­badrum för några veckor sedan. Det var hennes andra hemförlossning. Men frågan är känslig, och Socialstyrelsen avråder. Bara i Stockholm och Umeå ­slipper föräldrar betala för hemförlossningen.

Cecilia Gustavsson