Fler vill föda hemma - trots riskerna

RELATIONER

Varje år väljer runt hundra par att föda hemma.

Frågan är kontroversiell:

förespråkarna tycker att föräldrarna självklart ska få bestämma själva.

Men Socialstyrelsen avråder.

Foto: Calle Törnström
Anna Toss, författare.

Traditionen är olika i olika länder. I Holland föder var tredje kvinna hemma. Under de senare åren har intresset för hemförlossning ökat något även i Sverige.

– Jag tror att unga föräldrar har ett större självförtroende och vill kunna göra sina egna val. Tidigare har det funnits en lång tradition av att inte reflektera över det här alls – många tror inte att man kan eller får föda hemma, säger journalisten och författaren Anna Toss. Hon har skrivit en bok i ämnet, och själv fött barn hemma.

”Känsliga val”

Varför väcker den här frågan så heta känslor?

– Alla val när det gäller föräldraskap är känsliga. Ingen vill bli kritiserad för att göra något fel. Och det här handlar om rädsla – många utgår från att det är livsfarligt att föda barn utan en massa experter och maskiner omkring sig, säger Anna Toss.

I Sverige finns runt 30 barnmorskor som arbetar med hemförlossningar. Förutom i Stockholm och Umeå får föräldrarna betala själva – kostnaden för barnmorskor är runt 18?000 kronor.

Och Socialstyrelsen tycker att det är för riskabelt att föda hemma. I de allmänna råden står att det ”med hänsyn till säkerheten för mor och barn inte är lämpligt att förlossning sker i hemmet”.

– Problemet är att även om graviditeten har varit helt normal så kan det bli komplikationer under förlossningen. Det går inte att veta på förhand. Och det kan aldrig finnas samma beredskap i hemmet, säger Kerstin Nordstrand, utredare på Socialstyrelsen.

– Vi har väldigt låg spädbarnsdödlighet i Sverige, och det beror bland annat på vår förlossningsvård.

Risk för blödning

Anna Toss är kritisk:

– Sjukvården vill ogärna släppa ifrån sig ansvaret. Det är otroligt få inom vården som sett en ostörd förlossning hemma. Hur ska de då kunna veta om det är tryggt eller inte?

15–20 procent av hemföderskorna tvingas ändå i väg till sjukhus under förlossningen, visar internationell forskning.

Vilka är riskerna med att föda hemma?

– När man måste till sjukhus är det ofta för att förlossningen inte går framåt utan blir utdragen, säger Helena Lindgren, barnmorska och doktorand vid Karolinska institutet.

– De akuta riskerna är att barnet kommer ut och inte mår bra, eller att mamman får en stor blödning. Men hittills har man inte kunnat se att det är mer riskfyllt att föda hemma om mamman är frisk och har haft en normal graviditet.

Läs också:

Cecilia Gustavsson