Ökad risk att barnet dör vid kejsarsnitt

Överläkare i Nyköping: ”Det här är en stark varningssignal”

RELATIONER

Ett barn som föds med kejsarsnitt löper nästan tre gånger så stor risk att dö än ett barn som fötts vaginalt.

Det visar en amerikansk studie av sex miljoner förlossningar.

– Vården måste nu varna blivande mammor, säger förlossningsöverläkare Magnus Hagmar till Dagens Nyheter.

Den amerikanska studien publiceras i tidningen Birth och har gjorts av statliga National centre for Health statistics i USA, rapporterar Dagens Nyheter.

Marian MacDorman är läkare och statistiker vid centret. Hon har tittat på sex miljoner förlossningar mellan 1998 och 2001, där det inte fanns några som helst medicinska risker i övrigt.

”Vill inte skrämmas”

12 000 av de barn som ingick i studien avled under spädbarnstiden. Bland de barn som fötts vaginalt dog 62 på 100 000 födda - en siffra som ökade till 177 avlidna barn per 100 000 bland de barn som fötts med hjälp av kejsarsnitt.

Marian MacDorman säger att man inte vill skrämma upp blivande mammor. Hon betonar att risken att ett barn som föds med kejsarsnitt ska dö fortfarande är väldigt liten. Men hon konstaterar samtidigt att det är nödvändigt att överväga den ökade risken.

”Betydelsefull studie”

Något Magnus Hagmar, förlossningsöverläkare vid kvinnokliniken på lasarettet i Nyköping håller med om:

– Det här är en mycket betydelsefull studie som innebär en stark varningssignal om att kejsarsnitt kan vara en riskfaktor för barnadödligheten, säger Hagmar till DN.

I Sverige blir det allt vanligare att blivande mammor väljer att föda med kejsarsnitt. År 1973 föddes 5, 6 procent av alla barn med kejsarsnitt. År 2004 var den siffran 16, 8 procent, vilket innebär att det skett en tredubbling på 20 år, skriver DN.

Tidigare artiklar:

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM