Så överlever du årets HÖSTCHOCK

Plikterna efter sommaren blev familjens mardröm

RELATIONER

Allt var frid och fröjd hos familjen Johansson/Alvemo.

Sedan kom hösten.

–?Det var som en smäll, säger tvåbarnspappan Fredric Johansson, 33.

Foto: Mats Bogren
Kom på lösningen Fredric Johansson och hans familj, med barnen Adam, 6, och Alicia, 3, fick en chock när sommaren tog slut och hösten började. Det krävdes hård planering för att hinna med allt som måste göras. ”Man måste kommunicera. Annars drar man åt var sitt håll rätt vad det är”, säger Fredric Johansson.

Han bor i Kolboda, två och en halv mil söder om Kalmar, med Johanna Alvemo, 30, och barnen Adam, 6, och Alicia 3. Fredric har varit hemma med barnen hela sommaren, medan Johanna har börjat på ett nytt jobb.

– Jag har haft sju veckor ledigt med semester och pappaledighet. Barnen har varit med mig och tagit det lugnt, säger Fredric.

När hösten kom förändrades allt. Då började Adam på förskola, Alicia på ny avdelning på dagis, och Fredric gick tillbaka till jobbet. Vardagen blev en stor påfrestning för familjen.

”Rena snurren”

– Helt plötsligt var det rena snurren jämfört med sommaren. Allt började på en gång. Och plötsligt fick vi sätta oss ner och planera allt i detalj. Vi kopplade till och med in mormor och morfar för att hjälpa oss.

Hade ni planerat in hur ni skulle hantera allt nytt i slutet av semestern?

– Det är sånt jag kanske borde ha gjort i somras. Men det blev lite ”hoppsan nu är det dags”, när hösten kom. Till exempel har vi vetat om att vi behöver en bil till hela sommaren. Ändå har vi inte tagit tag i det.

Hur har ni klarat av det, nu när du summerar efter några veckor?

– Jag tycker det har gått bra ändå, och nu börjar vi bli inkörda.

Måste kommunicera

Hur undviker man höstchocken?

– Kommunikation. Det låter som en klyscha, men det är otroligt viktigt att man kommer överens.

5 sätt att slippa stressångesten

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tipsar.

Eva Rusz.

Anders Munck