Född efter 23 minuter

Allt är planerat när Elliot kommer ut med kejsarsnitt

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Klockan 9.43 Här är han! Efter några minuters operation på Nyköpings sjukhus är Elliot utanför mammas mage. Han skriker precis som en nyfödd ska. Vilken lättnad!
RELATIONER

Nyköpings sjukhus

Klockan 9.20 får Jodie McConaughue, 35, ryggbedövning.

23 minuter senare hörs lille Elliots första skrik i operationssalen.

Det planerade kejsarsnittet har gått bra.

Jodie McConaughue tillhör den stora majoritet som får planerat kejsarsnitt av medicinska skäl.

Hennes moderkaka låg i vägen och det var omöjligt att föda vaginalt.

När sonen Joshua föddes för 1,5 år sedan var det likadant – dessutom hade hon svåra blödningar under graviditeten. Bebisen föddes med akut kejsarsnitt redan i 32:a veckan. Både Jodie och pappa Tobias Wernius, 28, minns händelsen med fasa.

– Den förlossningen var det värsta jag varit med om. Snittet skedde så fort att jag inte hann förbereda mig. Allt var väldigt obehagligt, jag tog lustgas och var stressad och lite borta när jag hörde bebisen skrika, berättar Jodie.

Mamman: känns lugnare

Den här gången är det annorlunda. Allt är planerat långt i förväg.

Vi träffar Jodie och Tobias på Nyköpings sjukhus på morgonen 21 augusti. Klockan är nio och de har precis gått igenom den planerade förlossningen med läkaren.

De blivande tvåbarnsföräldrarna är nervösa och lugna på en gång.

– Det är skönt – men samtidigt konstigt – att veta precis när bebisen ska komma, tycker Tobias.

– Ja, den här gången känns det lugnare, håller Jodie med. Först visste jag inte ens om jag ville vara vaken under snittet, men det har jag bestämt mig för nu.

När hon rullas iväg till operationssalen utbrister hon:

– Det känns ofattbart att vi snart har en bebis!

Kejsarsnitt är ett stort ingrepp. Koncentrationen ligger tät i luften när vårdpersonalen förbereder operationen. När ryggbedövningen läggs är Jodie ordentligt nervös, men får några lugnande ord från narkosläkaren. Hon blir omklappad: ”Du är jättemodig!”

Bebisskrik fyller rummet

Tobias sitter uppe vid Jodies huvud, och har för säkerhets skull fått en spypåse. Den blir inte använd. Framför Jodies mage är en skärm uppspänd. Där bakom börjar personalen arbeta. Jodie ber att få höra lite radio för att bli lugn.

Klockan 9.38 ropar läkaren:

– Om några minuter har vi bebisen!

Och visst: Klockan 9.43 fyller ett litet men starkt bebisskrik rummet: Uäääääh!

Vi är plötsligt en person till.

Elliot får landa några sekunder hos mamma innan han bärs ut av barnläkaren för att undersökas. Tobias klipper navelsträngen och Elliot är snart avtvättad och fin – och mår utmärkt.

Under tiden sys Jodie. Medan hon ligger där kommer Tobias och den lille in. Borta är nervositeten och spänningen, det enda som hörs är Jodies mjuka småprat och Elliots allt lugnare skrik.

Några timmar senare träffas vi på BB. Tobias är avslappnad och glad. Jodies bedövning har släppt. Även om hon börjar få ont överskuggar glädjen allt annat.

– Åh, jag mår bra nu, säger Jodie. Det var en riktigt fin upplevelse. Och personalen gjorde det här otroligt bra!

Och Elliot? Han sover gott, 2 898 gram tung och 48 centimeter lång.

Cecilia Gustavsson