”Borde vara varje kvinnas rättighet”

RELATIONER

Sanna Carlsson, 32, Boden, födde med planerat kejsarsnitt.

Enda skälet: Hon tyckte att det passade henne bättre.

Foto: Joel Marklund
Sanna Carlsson med dottern Tuva.

Ända sedan Sanna Carlsson var liten har hon tyckt att föda barn verkar främmande för hennes person.

– Jag var inte rädd eller hade hört hemska historier. Men jag ser inte barnafödande som något ”fint” eller ”upphöjt kvinnligt” utan något man ska kunna påverka själv när möjligheten finns.

”Många fördomar”

Så när hon i maj skulle föda lilla Tuva blev hon beviljad planerat snitt utan några medicinska eller psykologiska skäl. Det var inget hon talade högt om utanför närmaste kretsen:

– Det är ett infekterat ämne och det finns många fördomar mot oss som vill ha planerat snitt. Som att vi skulle vara kontrollfreaks eller ha upplevt något traumatiskt. Jag ville inte behöva försvara mig.

Vad säger du om att kejsarsnitt kan innebära risker, och att det skulle vara svårare att knyta an till barnet?

”Positiv upplevelse”

– För mig var det en otroligt positiv upplevelse. Amningen funkade jättebra, och som psykolog vet jag att anknytning inte har med medicinsk teknik att göra.

Sanna Carlsson tycker att planerat kejsarsnitt bör vara varje kvinnas rätt. Argumenten om att de som vill ha det skulle betala själva tycker hon är trångsynt.

– Jag har betalat lika mycket skatt som alla andra. Man kan inte tänka så – ska rökare och alkoholister också betala sin vård själva då?

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM