”Min son vet redan hur han blev till”

Viktoria vände sig till Storkkliniken i Danmark

RELATIONER

Viktoria har blivit gravid två gånger med hjälp av insemination.

Det handlar varken om att hon är lesbisk, har svårt att få barn eller hör den biologiska klockan ticka.

Efterlängtad Viktorias son Kaspian har ingen pappa. ”Jag har haft pojkvänner tidigare och är inte främmande för en relation i framtiden, men just nu känns det avlägset”, säger hon.

– Jag ville ha barn, men var inte intresserad av en relation, säger hon. Då var det här ett bra alternativ.

Viktoria har alltid velat ha barn. Frågan har aldrig varit om hon ska bli mamma, utan snarare när och hur.

När hon närmade sig trettio stämde allt. Hon hade bra bostad, fast jobb, nära vänner, bra familjerelationer och ett lugnt liv. Det var en prefekt miljö för ett barn att växa upp i. Det enda som fattades var en partner.

– Efter lite funderande insåg jag att jag enbart längtade efter barn, men inte efter en relation. Det kändes varken rätt att bli ihop med någon bara för att jag vill bli mamma eller att se till att bli gravid genom en tillfällig relation. Då var det bättre om det överhuvudtaget inte fanns med någon pappa i bilden.

Från början övervägde Viktoria adoption, men omkostnaderna och de långa väntetiderna avskräckte henne. Så när hon fick höra talas om Storkkliniken i Danmark visste hon med ens att det var dit hon skulle vända sig.

– Jag blev gravid med Kaspian redan vid andra försöket. Jag har haft en oerhört okomplicerad resa. Jag hade lätt att bli med barn och har aldrig tvivlat på att insemination som ensamstående är rätt för mig.

Positiv nyfikenhet

Innan sonen föddes blev Viktoria varnad för att det skulle kunna bli jobbigt att ta alla vaknätter och allt ansvar själv.

– Jag var beredd på att det kunde bli tufft, men allt har gått smidigt.

Dessutom finns Viktorias mamma ett stenkast bort och hjälper gärna till och hämtar på dagis.

– Hon var med på förlossningen och klippte navelsträngen, och de har en fantastiskt stark och nära relation!

Viktoria har alltid varit väldigt öppen med hur Kaspian blev till.

– Alla vet. Jag har aldrig mött några negativa reaktioner, snarare positiv nyfikenhet. Många tycker det är fint att mitt barn har varit så planerat och välkommet och att det måste vara värre att ha en pappa som inte vill vara pappa, att ha föräldrar som bråkar eller att förlora kontakten med sin pappa vid en separation.

Ett helsyskon

Viktoria pratar även med Kaspian om hur han blev till.

– I dag är det inte ett laddat ämne för honom, men jag är medveten om att det kan komma reaktioner i framtiden. Jag tycker inte att det är viktigt med både en mamma och en pappa, det viktigaste är att vara efterlängtad och älskad. Men jag vet inte om Kaspian alltid kommer att hålla med.

Bland annat var det för sonens skull som Viktoria reserverade sperma från samma donator. Den 12 augusti fick Kaspian ett helsyskon: en flicka som ska heta Nike.?

– Donatorn är och förblir anonym, men om mina barn i framtiden tycker att blod är tjockare än vatten, så har de i alla fall både en biologisk mamma och ett helsyskon. Jag hoppas och tror att båda kommer att se att det de har fått är större än det de har gått miste om i form av en far.

Viktorias för- och nackdelar med singelmammalivet:

Bra att veta om insemination

Så nätverkar ensamstående

Terri Eriksson Herrera