”Jag är ensamstående – inte ensam

Synnöve valde att klara sig utan den blivande pappan

RELATIONER

Synnöve valde att bli mamma, trots att den blivande fadern var ute ur bilden och inte kände till graviditeten.

När Synnöve, då 28 år, visade sig vara gravid var den korta relationen med barnets far redan slut och han var ute ur bilden.

Får stöd ”Jag har två jättefina pojkar, ett bra jobb och massor med folk omkring mig, säger Synnöve.

– Först övervägde jag abort, berättar hon. Trots att jag är mellanstadielärare har jag aldrig sett mig som en mammatyp – och absolut inte som en ensamstående mamma.

Efter mycket funderande bestämde hon sig för att behålla barnet.

– Mina kompisar var väldigt förvånade över mitt val, men mina föräldrar stöttade mig till hundra procent.

Annat fokus

Att gå igenom en graviditet själv kan vara ensamt – i synnerhet när andra kommer till mödravårdscentralen och föräldrautbildning i par.

– Som tur var fanns det en särskild grupp för ensamstående mammor. Innan jag träffade dem visste jag faktiskt inte hur vanligt det är att vara en förälder redan från början. I den gruppen slapp jag diskutera pappornas roll under förlossningen och hur viktiga pappor är den första tiden. Vi fokuserade på annat. Till exempel om man ville ha med någon anhörig under förlossningen och vad som händer med pappamånaderna när det inte finns någon pappa som tar ut dem.

Känner till varandra

Synnöve valde att inte berätta för den blivande fadern att hon väntade barn. Ett beslut som har väckt mycket reaktioner. Många undrar hur man kan välja att behålla ett barn trots att pappan inte vill vara med.

– Jag vill vända på det. Varför skulle jag göra abort bara för att pappan, som jag ändå inte lever med, eventuellt skulle vilja det?

I dag känner far och son till varandra, men de har aldrig träffats.

Under graviditeten flyttade Synnöve från Göteborg för att bo nära föräldrarna i Orsa. Det som från början var en tillfällig lösning blev snart permanent.

–?När jag lämnade Dalarna för många år sen var jag inställd på att aldrig flytta tillbaka. Men jag är friare här än någon annanstans, eftersom jag får avlastning av mina föräldrar. Mina kompisar är jättebra, men jag skulle inte kunna kräva av dem att hämta Samuel på dagis en dag i veckan.

Medvetet beslut

I dag har familjen utökats med ett barn till. I mars föddes Isaac.

– Även denna gång är jag ensam. Jag blev lämnad i mitten av graviditeten, vilket är sju resor värre än när jag väntade Samuel. Då var det ett medvetet beslut att bli ensamstående mamma. Den här gången hade vi planerat för att vara två föräldrar.

Ändå vill hon inte att folk ska tycka synd om henne.

– Jag har två jättefina pojkar, ett bra jobb och massor med folk omkring mig. Jag är ensamstående – inte ensam.

Synnöves för och nackdelar med att vara en förälder:

Så vanlig är den ensamstående mamman

Terri Eriksson Herrera