”Aldrig mer en förlossning för mig”

Pontus 33: Ge förlossningsrädda män stöd

Foto: Lotte Fernvall
ett klipp för pappa Vem ska klippa navelsträngen? Ofta är det pappa. Här klipper Tobias Wernius från Björlunda av navelsträngen på sin son Elliot. Elliot är bara ett par minuter gammal, född genom medicinskt planerat kejsarsnitt på Nyköpings lasarett.
RELATIONER

Pontus Larsson, 33, var med om sin dotters födelse fast han egentligen inte ville.

– Det känns inte som om det är normalt att ta upp sin rädsla, säger han.

– Man skulle tjäna på att vara bättre förberedd, säger Pontus Larsson, här med dottern Petronella

Pontus Larsson, Karlstad, var tveksam inför att vara med när hans första barn, dottern Petronella, föddes den 28 juli. Han gillar inte att se blod och kände sig osäker inför hela situationen. Han tvivlade på att han skulle kunna vara något stöd för sin sambo.

Han försökte ta upp frågan på föräldrautbildningen.

”Tas inte på allvar”

– Men det känns att det inte är riktigt okej att att säga något om att man som blivande pappa inte vill vara med. Det tas inte på allvar, det är liksom bara att bita ihop. En man ska ju vara den stöttande, skyddande familjefadern – och det är ändå kvinnan som har smärtan. Men det handlar inte om att man inte vill se när ens barn föds.

Pontus sambo visade full förståelse. Kanske just därför bestämde han sig för att vara med på förlossningen trots sina farhågor.

”Ingen förklarade för mig”

– Det blev ganska jobbigt. Jenny hade mer ont än normalt och det var en del blod. Ingen hade tid att koncentrera sig på mig och förklara vad som hände – och det förstår jag så klart. Jag hörde personalen prata liksom i koder.

– Jag erbjöds klippa navelsträngen men avböjde vänligt men bestämt. Nu vet jag att jag aldrig vill vara med om en förlossning igen.

Pontus önskar att även förlossningsrädda män kunde få mer stöd och förberedelse. Att prata enskilt med en barnmorska vore en bra idé, tycker hans.

– Om barnmorskan bara ställer frågan så vågar nog fler män erkänna att de är osäkra. Många kanske känner som jag, och man skulle absolut tjäna på att vara bättre förberedd.

Vem ska klippa navelsträngen? I dag är de flesta pappor med vid förlossningen och håller i saxen. Men alla pappor vill inte. De plågas av att se på när mamman har ont, de har svårt att tåla blod. Ändå känner de sig tvingade att vara där – som Pontus Larsson, 33. Han tänker aldrig göra om det.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM