”Finns det ett samband mellan mina fötter och min livmoder?”

Höggravida Terri Herrera Eriksson om ”metoderna” för att få igång förlossningen

RELATIONER

Just nu skrattar jag mest åt Annika Lantz nya bok ”9 ½ månad”, där hon går över tiden med två veckor. Förtvivlat försöker hon locka ut bebisen med löfte om god mjölk (istället för nedkissat fostervatten). Men inget händer och dagarna bara går.

I övrigt finns det inte mycket att skratta åt. Trots att jag har ett par veckor kvar till beräknat förlossningsdatum så håller jag redan på att krevera. Okej, jag kan leva med foglossningen, förvärkarna och halsbrännan. Men vad är poängen med svullna fötter, boxarnäsa och känselbortfall i händer? På vilket sätt gynnar det mig eller barnet?

Andra verkar också tycka att det är dags att bebisen kommer ut. Jag (och kompisen Hermanita, som är i samma vecka som jag) får ideligen förslag om vad som borde göras för att sätta igång förlossningen.

”Drick ricinolja”

Jag trodde att ricinolja bara fanns i Kalle Anka. Var säljs den? På apoteket, i hälsokostbutiken eller på Buttericks? Vid efterforskningar har jag fått veta att om man dricker för mycket ricinolja får man symtom som vid en kraftig maginfluensa, och smärtsamma sammandragningar till ingen nytta. OM nu metoden skulle funka – vem vill åka in till förlossningen med lös mage och kräkningar?

”Putsa fönster”

Det fattar ju vem som helst att det är en slö make som har spridit ut ryktet. I bästa fall får jag rena fönster och ett litet barn till. I sämsta (och mest troliga) fall blir resultatet flammiga fönster och ännu mera foglossning. Varför riskera sängläge under resten av graviditeten?

”Drick champagne”

Äntligen något som passar mig. Men jag inser att risken är maximal för att experimentet slutar med att absolut inget händer. Utom att jag förblir höggravid - och apfull. Inte bra.

”Grundlig fotmassage”

Jag ser, till skillnad från förvånansvärt många andra, inte den starka kopplingen mellan mina fötter och livmodern. Jag lovar att jag kan sätta in fötterna i en centrifug utan att förlossningen sätter igång.

”Ät det vita skummet i kokosbollar eller gör i ordning en surströmmingsklämma”

Nog för att både kokosbollsskum och surströmming är svinäckligt och säkert skulle kunna användas som kemiska vapen i krig. Men tyvärr är det inte tillräckligt äckligt för att framkalla riktiga värkar. Återigen –hitta den vetenskapliga kopplingen mellan en surströmming i magsäcken och att vattnet går.

”Ha sex”

Aha, den berömda färdknäppen. Tyvärr har det kommit en ny avhandling som visar att myten är just en myt. Ändå läser jag i en av mammaböckerna: ”Man behöver minst tre laddningar utlösning /?/. En sats är för lite. Spara gärna en skvätt i kylen.”

Ridå. Hellre sitter jag här med min boxarnäsa.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM