Svåra förlossningsskador mörkas av sjukvården

Vill undvika ökade krav på kejsarsnitt

RELATIONER

De svåra skadorna vid förlossningar har fördubblats sedan 1990. Men många kvinnor känner inte till riskerna eftersom sjukvården vill undvika en lavin av kvinnor som kräver planerade kejsarsnitt.

Varje dag spricker elva till tolv kvinnor upp genom ändtarmen när de föder barn. Men många känner inte till riskerna med förlossningen och de skador som kan ta månader att läka. Skälet är att få barnmorskor vill ta upp problemet med de blivande mammorna, rapporterar SVT:s Aktuellt.

– Många har förstått att de kan brista till en del, men att det ska bli problem i fortsättningen har de inte räknat med, säger Eva Westling, på Bäckenbottencentrum vid Danderyds sjukhus, till Aktuellt.

En ny sammanställning från Socialstyrelsen visar att andelen födande kvinnor som får svåra skador har ökat från 1,7 procent 1990 till 4,2 procent 2004. Ett av skälen till ökningen kan vara att mammorna blir allt äldre, ett annat skäl kan vara att man inom vården har blivit bättre på att rapportera skadorna.

– När man åldras förändras bindvävens kvalitet och muskulaturens struktur och funktion, vilket kan leda till en ökad risk, säger forskaren Daniel Altman vid Danderyds sjukhus till Aktuellt.

Känslig information

De kvinnor som har tränad bäckenbottenmuskulatur blir lättare återställda och enligt Eva Westling måste man öka kunskapen bland de blivande mammorna om hur man kan minska riskerna för skador.

Samtidigt anser man inom sjukvården att informationen kring de svåra förlossningsskadorna är mycket känslig. Får fler kvinnor information om riskerna, kan antalet kvinnor som kräver planerat kejsarsnitt öka.

– Skulle det vara så att man lämnar den här informationen och skapar någon form av panikstämning så kommer vi säkerligen se en ström av kvinnor som vill ha planerat kejsarsnitt men kejsarsnitt är inte heller ofarligt, säger Daniel Altman till Aktuellt.

Enligt honom måste sjukvården bli bättre på att hantera mammors oro och rädsla. Under tiden fortsätter sjukvården att tala tyst om skadorna och de drabbade mammorna får knipträna i månader efter förlossningen i hopp om att deras kroppar ska återhämta sig.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM