Är du en pappa-bedragare?

Ronny Olofsson: Rättvisan är er hälarna, försäkringsbedragare

RELATIONER

22 procent av vab:arna, föräldrarna som anmäler sig vara hemma med sjukt barn till försäkringskassan bluffar. De är i själva verket sjuka själva, eller på jobbet. De begår med andra ord bedrägeri.

650 000 000 kronor per år kan det här ha kostat.

I rent mygel.

Jag blir sittande som en idiot.

Chockad.

Jo, faktiskt.

Ok. Vi småbarnsföräldrar har brist på allt. Sömnbrist, tidsbrist, pengabrist... men det legitimerar inte detta. Moralbrist. Jodå, men inte fan kan vi dopa vår ekonomi på det här sättet. Det är inte ok.

650 000 000 kronor kan man göra mycket vettigt för.

Och visst är det rent generande naivt av försäkringskassan att INTE ha något kontrollsystem. Jag levde som en lycklig idiot i tron att de kollade, alltså skulle jag aldrig ha vågat mygla. Kanske kunde man avsätta några miljoner för att nyanställa några som ringde runt och kollade. Kanske kan vi få några nya arbetstillfällen.

Jag vet inte, normalt känner man ju att stat och myndigheter är av ondo, ställer till problem. Normalt skulle jag kunna sympatisera med hårt trängda ensamma mammor i förort med deltidsarbete som tar chansen att mygla ihop till en semester.

Men...

Jo, det finns ett stort men i den tankegången, för det är INTE en Robin Hood-verksamhet som har pågått. Icke. De största syndarna är högbetalda män. Såklart. De som är om sig och kring sig och redan vet hur man fipplar med pengar har naturligtvis koll på att systemet har kryphål.

Ni pappor som låtsats ta hand om snoriga ungar medan ni käkat lunch med biznizpolare - hoppas svetten bryter fram i era välmanikyrade händer nu, ty rättvisan är er i hälarna. Och vi någorlunda laglydiga vill ha tillbaka våra pengar.

Ronny Olovsso, författare till "Värsta pappan" och pappa till Lovisa, 3 år, och Isak, 10 månader.

Ronny Olofsson