Farliga gåstolar kan skada ditt barn

Konsumentverket: 12 av 13 testade gåstolar klarar inte kraven

RELATIONER

Nu varnar Konsumentverket för farliga gåstolar på marknaden.

12 av de 13 gåstolar som Konsumentverket testade, klarar inte de nya skärpta kraven på säkerhet.

Foto: Konsumentverket
Gåstolen Pozy Rulle Master från Libro Kids var den enda av de testade gåstolarna som klarade kravet på att inte tippa på översta trappsteget.

- Trots att flera av de nu testade gåstolarna var försedda med gummilist på undersidan som ska fungera som ett stopp var det endast en gåstol av 13 inköpta i september 2005 som klarade kravet på trappsäkerhet, säger Kerstin Csiffàry vid Konsumentverkets enhet för säkerhet.

Gåstolar kan vålla små barn mycket stora skador om de åker utför en trappa. Cirka 300 olyckor av den typen sker varje år i Sverige. Den vanligaste orsaken är att någon i familjen glömmer stänga grinden i trappan.

Nya hårdare krav

Enligt en europastandard som antogs i maj 2005 och som infördes i Sverige i juni samma år, ska gåstolar som säljs i handeln vara konstruerade så att de fastnar på översta trappsteget för att undvika olyckor.

Nu visar Konsumentverkets marknadskontroll att gåstolarna inte upfyller de nya strängare kraven.

Det är Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, som på uppdrag av Konsumentverket har testat 13 gåstolar. Bara en, Pozy Rulle Master från Libro Kids, klarade kravet på att inte tippa på översta trappsteget.

I Kanada har man förbjudit gåstolar helt och i USA halverades antalet olyckor på fyra år, sedan strängare krav på produkten hade införts. Olyckorna gick då ned från cirka 20 000 till cirka 9 000.

Här är de farliga gåstolarna:

Susanna Vidlund