Även måttlig viktökning ökar risk vid graviditet

RELATIONER

Göteborg

Redan en måttlig viktökning mellan graviditeterna ökar risken för allvarliga komplikationer för mamma och barn. Risken förstärks med stigande vikt.

Det visar en undersökning bland 150 000 svenska mammor som presenteras i medicintidskriften Lancet, skriver flera morgontidningar.

Det är tidigare känt att fetma och övervikt ökar risken för till exempel havandeskapsförgiftning och högt blodtryck. Den nya studien visar att bara några kilos viktuppgång mellan graviditeterna ökar risken för komplikationer, även hos normalviktiga mammor.

För den grupp kvinnor som gått upp motsvarande nio kilo eller mer var riskökningen störst. Där ökade risken för havandeskapsförgiftning och högt blodtryck med 80 procent och risken för fosterdöd med 60 procent.

Men risken för komplikationer ökade redan efter tre kilos viktuppgång. En viktökning mellan tre och sex kilo ökar risken för högt blodtryck, graviditetsdiabetes och att få stora barn med mellan 20 och 40 procent.

- Det vi fann var att viktökningar verkligen spelade roll, också ganska få kilo. Våra resultat bör kunna tjäna som underlag när man förslår viktnedgång hos överviktiga kvinnor som planerar att bli gravida. Men framför allt när det gäller att förhindra normalviktiga kvinnor från att gå upp mellan graviditeterna, säger Sven Cnattingius, professor vid Karolinska Institutet som gjort studien i samarbete med Harvard School of Public Health, till Göteborgs-Posten.

TT