Viktökning farlig för gravida

Professor: Nyblivna mammor bör snabbt återgå till ursprunglig vikt

RELATIONER

Kvinnor som går upp i vikt efter att ha fått sitt första barn löper större risk att drabbas av komplikationer som högt blodtryck och diabetes under sin andra graviditet.

Även små viktökningar ökar riskerna markant visar en svensk studie.

Studien som publiceras i tidskriften ”Lancet” gjordes mellan 1992 och 2001 på 150 000 svenska kvinnor.

Under perioden ökade andelen gravida kvinnor som var överviktiga från 25 till 36 procent.

Barn till överviktiga mammor föds också oftare med kejsarsnitt, har högre födelsevikt och dör i högre utsträckning under slutet av graviditeten, skriver Dagens Nyheter. Och ju mer mamman ökar i vikt desto mer ökar risken för alla dessa komplikationer.

Nyblivna mammor som gått upp mycket i vikt under sin första graviditet bör anstränga sig för att återgå till den vikt som de hade innan de blev gravida. Den uppmaningen kommer från Sven Cnattingius, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna, ansvarig för studien.

Ta ansvar

Studien speglar också den allmänna viktöktningen hos befolkningen i stort. Och om viktökningen tilltar bland blivande mammor kommer också komplikationerna att öka i framtiden. Sven Cnattingius menar därför att både samhället och individen måste ta sitt ansvar och motverka viktökningen.

Skaffa barn

Han poängterar också att om en normalviktig kvinna går upp sex kilo mellan graviditeterna fördubblas visserligen hennes risk att få graviditetsdiabetets vid andra graviditeten, men att det i realiteten innebär att hennes risk ökar från 0,4 till 0,8 procent.

– Har man träffat sin drömprins och vill skaffa barn och väger fem sex kilo för mycket tycker jag att man ska skaffa barn i alla fall. Det finns så mycket annat som kan hända under en graviditet och det går ju i regel bra, säger han till Dagens Nyheter.

Jens Kärrman, Mary örnborg