"Om man är kvinna ska man ju kunna få barn"

Men för Stina var det väldigt svårt

RELATIONER

Stina Lilja, 33, hade en dotter från ett tidigare föhållande när hon träffade en ny man. Hon förutsatte att hon kunde få fler barn, men det gick inte.

Hon provade IVF-behandling – och blev gravid på första försöket.

Men andra gången var det svårare.

Foto: PRIVAT
Stina Lilja med barnen Neo 3½ år på soffan, Lava 15 månader i Stinas knä. Brevid: Olivia 11 år med Vide 15 månader i knät.

Efter flera års försök med sin nya kille fick Stina veta att hon hade en förträngning på ena äggledaren. Paret sökte hjälp på en IVF-klinik som använde långtidsodling och Stina blev gravid på första försöket.

– Sedan ville vi få ett syskon till och använde mina drygt ett år gamla nedfrysta ägg från min förra, framgångsrika graviditet, men äggen klarade inte upptiningen. Plötsigt stod vi på ruta ett igen. Det var förkrossande, säger hon.

Ett sista försök

Eftersom väntetiden är väldigt lång vände sig Stina och hennes man sig till en privat klinik där de använde sig av korttidsodling men det fungerade inte. Därför gjorde de ett återbesök på IVF-kliniken med med långtidsodling där de varit först.

– Vi tänkte att det var vårt sista försök. Vi sa till varandra att: "Funkar det inte nu så är det nog, vi hade ju trots allt två fantastiska barn".

För att genomgå en IVF-behandling är inte bara dyrt (Stina har betalt sammanlagt 50000 kronor). Dessutom är det psykiskt påfrestande att kämpa mot ofrivillig barnlöshet.

–Det är som en lång berg-och-dal-bana mellan hopp och förtvivlan. Hormonbehandlingen gör att man bland annat får vallningar och det känns som man är i klimakteriet. Fast det jobbigaste är ändå den eviga väntan, man är psykiskt gravid under flera år. Jag tror inte att folk förstår hur påfrestande det är, säger hon.

Tabubelagt ämne

Stina upplevde även press från omgivningen.

– Det var ju pinsamt att prata om det. Folk frågade jämt om det inte var dags för nya barn för mig och min kille och vi kom bara med undanflykter.

Varför är det jobbigt att prata om barnlöshet?

– Ens samliv och familjeliv är så privat. Är man kvinna nog så ska man ju kunna få barn, och om man är man nog så ska man ha bra spermier. På min förra arbetsplats hade de till och med vadslagning om vem som skulle få barn härnäst på jobbet. Det var fruktansvärt. De räknade inte med att folk kanske inte kunde få barn. Men nu är jag väldigt öppen med vad jag gått igenom och när man pratar med folk så upptäcker man hur många som har problem eller som gått igenom en IVF-behandling.

Har du några rekommendationer till par som har svårt att få barn?

– Det är viktigt att vara öppen för andra möjligheter och söka andra vägar. Är det fel på kvinnan så är äggdonation en möjlighet och så tycker jag att man kan tänka på att adoptera. Sedan så är det viktigt att läsa mycket och prata om det. På internet finns jättemånga bra forum för sånt här.

Läs mer:

Anna Swantesson

ARTIKELN HANDLAR OM