Föräldrarnas skräck- virus är här

RS-smittan kan vara dödlig för små barn

RELATIONER

Stockholm

Vinterns första fall av det mycket smittsamma förkylningsviruset RS har dykt upp i Sverige.

Smittan är en av nyblivna föräldrars största fasor.

Det är landstingen i Kalmar och Västmanland som har rapporterat in de första vinterfallen till Smittskyddsinstitutet. Smittan är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen så det finns ett stort mörkertal i statistiken. Hittills i år har 13 fall rapporterats.

Sprids vid direktkontakt

RS-virus kan drabba vem som helst. Det sprids vid direktkontakt, antingen med en smittad person eller ett föremål, eller via luften när den sjuke talar, hostar eller nyser. De flesta upplever bara smittan som en vanlig, kraftig förkylning med mycket segt slem i luftvägarna, men för barn under två år kan infektionen vara allvarlig eftersom deras immunförsvar inte är fullt utvecklat.

För riktigt små och sköra barn kan RS-viruset vara direkt dödligt. Särskilt utsatta är småttingar som har fötts för tidigt eller med en hjärt- eller lungsjukdom. Om ett litet barn får feber, rosslande ljud i bröstet och ansträngd andning, nästäppa och kanske en blåaktig ton runt munnen, kan det vara tecken på att förkylningen är orsakad av RS-virus. Om barnet är mycket medtaget kan det behöva vårdas på sjukhus.

Kan förebyggas

Det finns inget vaccin mot RS-virus men det finns läkemedel med skyddande antikroppar som kan ges i förebyggande syfte till barn i riskgrupperna, exempelvis barn som är födda före graviditetsvecka 26 eller som var sex månader eller yngre när RS-säsongen drog igång.

Som tur är härjar viruset som värst bara vartannat år. Statistiken talar då för en mild säsong i år eftersom den förra vintern var en av de värsta i mannaminne.

Sara Rosén/TT