"I Sverige hade du fått köa, Madonna!"

Adoptionsutredaren: "Vi är ovanligt okänsliga för titlar och pengar"

Foto: Aftonbladet Bild
David Banda med mamma Madonna och pappa Guy Richie.
RELATIONER

Madonna, 48, köpte sig förbi reglerna och åkte hem från Malawi med pojken David Banda.

I Sverige hade hon snällt fått ställa sig i kön — och fått höra att hon har åldern emot sig.

Foto: AFTONBLADET BILD
Mamma Madonna med sina tre barn Lourdes, 9, Rocco, 5, och David, 1.

Madonna är bara den senaste i raden av kändisar som adopterar – en företeelse som av kritikerna mest ses som en celebriteternas modefluga. På några dagar var det klart – det som för ”vanliga” människor tar flera år. Och detta trots att utlänningar som adopterar i Malawi först måste bo i landet 18 månader under uppsikt av de sociala myndigheterna. Det slapp Madonna, men då kostade det också. För adoptionen av den ettårige pojken betalade artisten 20 miljoner kronor.

– Det är för sorgligt att läsa om sådant här, säger Ingrid Stjerna, adoptionsutredare i Stockholm.

Hon berättar att i Sverige får även stjärnor som Madonna ställa sig i kö. Att man är känd eller rik spelar ingen roll – alla som ansöker om adoption måste först genomgå en utredning och en föräldrautbildning.

— Vi är ovanligt okänsliga för titlar och pengar, säger Ingrid Stjerna.

Fel signaler

Hon tycker att Madonnas adoption skickar ut fel signaler, både till dem som vill adoptera och kanske får intrycket av att det är en väldigt enkel process, men också till andra som får bilden av att adoption är lika med barnhandel. Hon är noga med att förklara att det inte fungerar så i Sverige.

– Efter Haag-konventionen bestämdes det att vi inte ska få åka utomlands med våra papper och pengar som Madonna tydligen har gjort, utan att det måste gå via adoptionsorganisationer i Sverige, säger Ingrid Stjerna.

Och i den utredning som görs före adoptionen hade Madonna fått problem. En faktor som kan avgöra om man får adoptera eller inte är åldern – något som inte är till den 48-åriga artistens fördel.

Riktlinjer

– Det finns ingen övre åldersgräns, men riktlinjer. Man ska helst inte starta ett föräldraskap när man är över 45 år, för barnets skull, säger Ingrid Stjerna.

Så funkar det för en vanlig svensk

Läs mer:

Ludvig Forsblad