Barn stoppar pedofilerna

Med BRIS nya gratistjänst kan chattaren kollas upp

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
TRYGGARE FÖRÄlder Både Pelle Brolin, 35, och dottern Felicia, 11, tycker att det är bra att kunna kontrollera användarnamn på den nya gratistjänsten squill.se. "Den verkar vettig och enkel att använda", tycker Pelle.
RELATIONER

Nu är det här – nya vapnet mot pedofilerna på nätet.

Med nya gratistjänsten squill.se avslöjar barnen själva sexbrottslingarna.

Familjen Brolin har valt att placera datorn synligt. Och pappa Pelle, 35, kontrollerar ibland vilka sidor på internet som barnen surfar på för att skydda dem från obehagligheter. När squill.se i går lanserades ville både Pelle och dottern Felicia, 11, testa den nya tjänsten.

– Det är bra med så mycket skydd man kan få, eftersom man som förälder inte kan bevaka barnens alla aktiviteter på nätet, säger han när Aftonbladet hälsar på.

Kontaktar polisen

Felicia brukar chatta med sina kompisar på MSN, men håller sig till personer hon känner.

Nu kan hon gå in på squill.se och fylla i ett användarnamn och med ett enkelt klick få veta om användarnamnet blivit anmält av andra barn. Ju fler anmälningar, desto starkare varning utfärdas av Squill.

– Får vi in väldigt många anmälningar på ett alias tar vi kontakt med polisen, säger Göran Harnesk, generalsekreterare på BRIS.

Pilotprojektet Squill är det första i sitt slag och har tagits fram av BRIS i samarbete med Netclean Technologies. Redan första dagen var det flera tusen besökare på sajten.

Barn förstår inte

– Squill behövs eftersom barn själva inte förstår konsekvensen av vad de gör på internet och att någon kan använda barnets godtrogenhet på ett oerhört negativt sätt, säger Göran Harnesk.

Så funkar sajten Squill.se

Karin Moberger