Därför skiljer sig småbarnsföräldrar

Psykologens tips om hur man får relationen att överleva småbarnsåren

RELATIONER

Tidigare ansåg många att en separation det värsta man kunde utsätta sina barn för – men idag har den attityden förändrats.

– Det är bättre med ett bra föräldraskap än ett taskigt äktenskap, säger föräldrapsykologen Malin Alvén.

Foto: AP MOLOSHOK
I går kväll blev det klart att småbarnsföräldrarna Kevin Federline och Britney Spears skiljer sig.

Nästan 50000 barn var under 2004 med om att deras föräldrar separerade. Risken för separation är enligt SCB betydligt högre i samboförhållanden än bland gifta, det är dubbelt så vanligt att barn till sambor upplever en separation mellan föräldrarna jämfört med barn till gifta.

Attitydförändring

Malin Alvén som jobbat som föräldrapsykolog i 30 år upplever att småbarnsföräldrar skiljer sig tidigare nuförtiden.

– Ja, jag tror det. Tidigare var uppfattningen att en skilsmässa det värsta man skulle kunna göra mot barnen men det har skett en tylig attitydförändring. Nu när många skiljer sig blir det mer tillåtet. Det är bättre med ett bra föräldraskap än ett taskigt äktenskap, det mår barnen bättre av.

Vad är det som gör att äktenskap spricker under småbarnsåren?

– Par grälar mest om att de inte får vardagen att gå ihop. Oftast är det kvinnan som tar första steget till skilsmässan för hon känner sig ensam och behöver någon som kan ta ansvar. Mannen och kvinnan är inte jämlika i familjen och det är ett problem.

Vad har du för tips för att få förhållandet att hålla?

– Ta ut mer pappaledighet för då minskar skilsmässorisken. Ju mer pappan är hemma desto bättre. Tidigare kände männen att det räckte med att de drog hem pengarna genom sin lön men det håller på att förändras och de är mer delaktiga i barnen idag. Ansvar, samvete och förståelse är det som får förhållandet att hålla.

Kärnfamiljen är mer stabil

Läs mer:

Anna Swantesson