Fars dag behövs – nu fattar jag varför

Aftonbladets Rickard Westman ser för första gången Fars dag från andra sidan

RELATIONER

I dag är det Fars dag.

Nån som gör vågen av upphetsning?

Nä, jag tänkte väl det.

För så är det ju: Fars dag är inte riktigt på riktigt. Det är det svarta högtidsdagsfåret som på något sätt smugglats in i almanackan av en enad slipsindustri.

En högtidsdag skapad för att vi ska shoppa.

Själv har jag alltid bojkottat den sidan av fars dag (och mors dag med för den delen). Mitt deltagande på senare år har sträckt sig till ett telefonsamtal till pappsen och aldrig, aldrig, aldrig har jag köpt en slips.

Men i år är allt annorlunda.

I år är jag själv pappa för första gången.

Nej, det är fortfarande ingen stor grej, fars dag. Men att bli pappa har fått mig att inse att den faktiskt är värd att uppmärksamma.

Tyvärr.

Tyvärr, därför att det i den bästa av världar naturligtvis inte finns något behov av en särskild fars dag. I föräldralivets eget Utopia är alla lyckliga, oavsett familjeformation.

Men så länge vi är pappor i all vår skröplighet och ofullständighet och med alla våra mänskliga fel och brister (som att män inte kan amma – tänk vad mycket lättare allt skulle vara!) så finns det utrymme för lite uppmuntran.

Eller rättare sagt: det är NÖDVÄNDIGT att påminna om att just pappornas insats de facto gör världen till en lite bättre plats. Och att fastslå en viss dag på året borgar för att åtminstone någon kommer ihåg det.

(Innan ni mejlar: Allt ovanstående gäller naturligtvis även för mammor.)

Fars dag och mors dag borde firas med skumpa och fyrverkerier, en extra veckas semester till alla föräldrar, ett extra rum till alla trångbodda familjer och skattelättnader motsvarande en årskonsumtion av blöjor. Minst.

Tills vidare får vi nöja oss med det lilla, även om det handlar om en konstgjord, mammons högtid.

Vill du köpa en slips för att fira din far, gör det.

Själv ska jag ringa pappa. Och hoppas på att jag möts av min lille sons allra, allra bredaste leende på söndag morgon.

Rickard Westman