Håll käft, kärring!!!

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
ATTITYDEN ÄR VÄRST En trött, sur tonåring som vill vara ifred hör inte till ovanligheterna - och för föräldern är det svårt att veta hur mycket man ska tränga sig på. Tonåringens attityd är det som orsakar mest bråk hemma. Ett annat stort konfliktämne är tonåringens många timmar framför datorn.
RELATIONER

"Jävla idioter!" Gråt, skrik. Pang i dörren.

Tonåringens attityd är främsta källan till bråk i tonårsfamiljerna.

Det visar en enkät på aftonbladet.se, där över 5 100 föräldrar har svarat.

Att bli tonårsförälder kan vara en lika stor omställning som att få sitt första barn. Skillnaden är att ingen gratulerar.

Det skriver psykologen Helena Gustafsson Wallberg och socionomen Maria Stephenson i sin bok "Tonårsliv". De båda har jobbat mycket med unga, framför allt inom skolans elevvård.

- Man måste försöka tänka på att tonåringen är en person i kris, säger Helena Gustafsson Wallberg.

Oroar sig

För det kan vara svårt att ha en eller flera tonåringar i huset. En enkät med 5 138 föräldrar på

aftonbladet.se visar att:

lTvå av tre tycker att det är svårare att ha tonåringar än mindre barn.

l60 procent oroar sig mer nu än vad de gjorde som småbarnsföräldrar.

l64 procent har konflikter med sin tonåring varje dag eller flera gånger i veckan.

Det mest förbjudna

Att attityden och uppförandet orsakar flest bråk är Helena Gustafsson Wallberg inte förvånad över:

- Det handlar om att man inte känner igen sitt barn längre. Många föräldrar beskriver det som en chock, att de inte hinner med i förändringen från det lilla barnet. De mest förbjudna tankarna kan vara att man faktiskt inte tycker om sin tonåring ibland.

Var går gränsen för vad en förälder ska tåla? Är det okej att bli kallad "gubbjävel"?

- Alla familjer har olika gränser, man måste känna efter själv. Men det är ingen idé att säga ifrån i stundens hetta. Vänta tills det är lugnare, gå tillbaka och förklara att du blir sårad och vad du inte tolererar. Det kanske är lätt hänt att svara "jäkla unge" tillbaka, men då har man själv angett tonen och flyttat gränsen för vad som är accepterat.

Prövar sig fram

Helena Gustafsson Wallberg menar att det är helt naturligt att tonåringen vill utmåla föräldern som den elake skurken: det är lättare att frigöra sig från något dåligt än från något bra.

- De måste få pröva sig själva, sin tankar och idéer mot föräldrarna. Det är en del av frigörelsen.

Då gäller det att komma ihåg att den där ilskna piercade personen i det stökiga rummet ändå är ens lilla barn.

- Fortsätt att erbjuda kramar och att prata och göra saker ihop även om du blir avvisad. Tionde gången kanske du får en kram. Ibland vill tonåringen inget hellre, även om det verkar tvärtom.

Roligt också

Men livet i en tonårsfamilj är inte bara en skräckinjagande berg-och-dalbana. Det är roligt med tonåringar också, poängterar författarna till "Tonårsliv".

Där håller Aftonbladets läsare också med - trots konflikter och oro tycker över hälften att det är lika kul att ha tonåringar som småbarn, och en av fem tycker rentav att det är roligare.

Därför blir gullungen ett monster

Tonårscitat

Det här bråkar vi mest om – klicka på bilden!

Tonåringarna är stora utanpå men små inuti. Ibland. De stänger dörren om sig och bygger ett eget liv. Utanför står pappa och mamma med ansvaret, oron - och ilskan. Tonåringens attityd är det som skapar mest konflikter i familjen, visar Familys undersökning. I dag börjar vår artikelserie om livet i tonårsfamiljen.

Cecilia Gustavsson, Björn Solfors