"Har datorspelsberoende ett samband med uppfostran?"

KBT-terapeuten Birgitta Enmark och Anna Nyman från Nixgame chattade med läsarna om datorspelsberoende

Counter-strike.
RELATIONER

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Hej, nu finns vi här för att svara på dina frågor!

Natalie säger: Min pojkvän har en bror på 17 år, som bara spelar dataspel hela tiden. Hans mamma säger till honom, men han lyssnar inte utan fortsätter bara. Vad ska hon göra? Hur vet man att han är spelberoende?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Det är svårt att ge ett konkret svar, eftersom det ser olika ut för varje person. Men det man kan titta på är om han får negativa konsekvenser av sitt spelande. Om han spenderar mer och mer tid på det, om andra saker som skola, aktiviteter, sömn och umgänge med vänner blir lidande. Då bör han kanske fundera på sitt spelande.

Karl säger: Tror ni att det är "farligare och mer beroendeframkallande" att spela datorspel än att titta på tv?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Datorspel har vissa saker som skiljer sig från Tv-tittande: bland annat är det interaktivt, man agerar själv och det är förmodligen mer belönande än att titta på TV. Det kan göra det mer riskabelt.

AleMamma säger: jag har ett 15 årig son som spelar Tibia jämt, ingenting annat intresserar honom, har har magrat och träffar han vänner så är det för att lana... Vad kan jag göra? jag har pratat, skrikit, förbjudit, tjatat, ignorerat, utpressat, förhandlat... Tibia har segrat varje gång.

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Det är en svår fråga, men man kan fråga honom vad som är positivt med spelandet, vad det ger honom. Man kan också prata om mål i livet, vad har han för drömmar och vad vill han till exempel joba med. Hurgår detta ihop med hans spelande? Vi kan också rekommendera att ringa till telefonlinjen som har öppet under nästa vecka, eller till stödlinjen för spelberoende, så får man prata mer om sin specifika situation.

Carro säger: hur får man en 11-åring att inte spela mer än 1 Tim/ dag?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Stimulera till annan aktivitet. Försök också att ha en överenskommelse som gynnar alla inblandade, kanske att spela efter att man har gjort undan läxor och annat.

Xue säger: Tror ni inte att dataspelsberoende har ett samband med uppfostran?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Det tror vi inte. Men visst är det så att man kanske måste prata inom familjen om hur man vill att det ska se ut, hur mycket tid det får ta osv.

Dataspelsberoende säger: Hej, när blir beroendet farligt? Jag har nog spenderat 100-tals timmar av mitt liv på datorspel, och det förekommer att jag sitter framför datorn i 8 timmar på ett dygn. Är det farligt om jag klarar plugget, umgås med vänner och idrottar samtidigt?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Nej, jag tror inte det är farligt då. Hur upplever du själv ditt spelande? Får du några negtiva konsekvenser?

Sillen säger: Hallå vänner. Är det inte rimligt att anta att detta problem snarare beror på oengagerade föräldrar än något annat? Lite spelande är väl inget farligt i sig, men det blir väl ett problem först när föräldrarna inte ser till att erbjuda barnen andra sysslor eller att engagera sig i dem. Är man förälder till ett barn som utvecklat ett "spelberoende" beror det något på att man är en ganska omotiverad förälder i första hand, så att säga. Håller ni med?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Jag tror inte att man kan säga så rent generellt. Det finns många engagerade föräldrar som märker negativa konskvenser att sitt barns spelande. Ibland kan spelandet vara symtom på något annat, kanske att man för tillfället brottas med något som känns jobbigt.

Sanna säger: Det pratas mycket om att barn blir beronde av dataspel, men när det är en vuxen...Hur hanterar man det?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Som anhörig är det viktigt att man inte tar över ansvaret för spelaren. Man måste kräva att spelaren tar sitt ansvar för det gemensamma i familjen, när det gäller till exempel mat, städning, ekonomi. Och prata om det, det är viktigt! Man kan inte tvinga någon att sluta spela, men man måste som anhörig bestämma hur man förhåller sig till det själv.

Jessica säger: Vilka teckan ska man leta efter om man misstänker att ens barn spelar för mycket?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Går det mer och mer tid till spelandet? Slutar man med andra aktiviteter och kanske mer sällan träffar kompisar? Blir skola, sömn lidande? Blir personen irriterad eller rastlös när han/hon inte får spela? Uppstår det mycket konflikter i samband med spelandet?

Kandidaten säger: Hej, jag och min mamma har ständiga bråk om hur mycket tid jag bör spendera vid datorn. Jag sköter skolan mycket bra, jag träffar mina vänner minst varannan dag. Jag har ett brinnande intresse för datorspel och spenderar all den lediga tid jag har framför datorn, jag har inga problem att avstå när det behövs och känner att jag har kontroll över mitt spelande. Därför blir jag riktigt arg när min mamma ska lägga sig i och skriker att jag är beroende, hon tror att jag blir arg eftersom jag får spela men så är inte saken. Vad kan jag göra ?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Det verkar som att andra saker i ditt liv fungerar. Försök att prata med din mamma om detta, du kan också fråga henne vad det är som gör henne orolig. Be henne ringa till Nixgame under telefonveckan för att prata med oss, och ge sin bild av saken!

Tommy säger: Eftersom ni jobbar med datorspelsberoende så antar jag att ni har stor erfarenhet av spel själva. vilka spel tycker ni att man ska se till att ens barn undviker?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Det finns en PEGI-märkning på spelen. Åldersmärkningen gäller inte från vilken ålder spelen är lämpliga, utan från vilken ålder man klarar av att spela dem. Däremot finns symboler för om spelen innehåller våld, könsfördomar, sex osv. Det kanske inte är lämpligt att små barn spelar spel som innehåller mycket våld eller rasistiska inslag. PEGI-märkningen är ganska bra, gå efter den, men kolla själv igenom spelet!

Moderator säger: Sista frågan till Anna och Birgitta nu.

Lisa säger: Hej, jag har en 14-årig grabb som sitter och spelar Warcraft tror jag det är största delen av sin lediga tid, till saken hör att han är under utredning för ADHD och har anpassad studiegång så han går endast 2-4 timmar om dagen i skolan. Han har koncentrationsproblem som försvinner när han spelar på datorn och det är ju positivt. Men det kan bli upp till 5-10 timmar om dagen så jag undrar hur länge är "lagom" tid att spela?

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Det är svårt att säga någon specifik tid som är lagom att spela. Om det är så att ni märker av att spelandet ger honom något positivt så är det ju bra! Men prata hela tiden om det, om han eller du själv märker att han börjar få negativa konsekvenser kanske det är läge att fundera på om man ska skära ned på tiden eller inte. Gör gemensamma aktiviteter i familjen och hjälp honom att också hitta annat som han tycker är roligt!

Moderator säger: Tack så mycket Anna Nyman och Birgitta Enmark från Nixgame och tack till alla som ställde frågor!

Anna Nyman och Birgitta Enmark säger: Tack från oss till alla som ställde frågor! Ni är välkomna att ringa när Nixgametelefonen är öppen, from kl 9.00 lördag den 18 november!

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM