Hjälp, Mina föräldrar är mappies!

Har inte din mamma heller tid med barnbarnen?

RELATIONER

Sagornas klassiska mormödrar som bakar bullar är ett minne blott. Dagens mor- och farföräldrar sitter i bolagsstyrelser, åker på vinresor till Sydfrankrike och har barnbarnen långt ner på priolistan.

Foto: Katrin Jakobsen
Mappies betyder Mogna attraktiva pionjära personer. Här är mamma och pappa på väg igen och kvar står du arg och besviken.

Ni är slutkörda av blöjbyten, sömnbrist och förkylningar som avlöser varandra och vill inget hellre än att få hjälp av era föräldrar.

Men tyvärr är din mamma på ridkurs, pappa svarar överhuvudtaget inte i telefonen och svärföräldrarna reser runt i Asien i tre månader.

Amelia Adamos mappies – ”Mogna attraktiva pionjära personer” får vara hur trendiga som helst bland 40- och 50-talister. Men hur kul är det att ha en mappie till förälder eller svärförälder?

Bäddat för konflikter

Enligt en undersökning av företaget Kairos Future väljer den så kallade rekordgenerationen både vänner och resor framför barnbarn. 7 av 10 tänker resa mycket efter pensionen och var fjärde tänker bosätta sig utomlands.

Många kan också tänka sig att jobba efter 65. Allt det där låter ju trevligt, och de flesta unnar sina föräldrar att leva loppan.

Men när mormor och farmor inte längre är redo att stå vid spisen och steka köttbullar åt barnbarnen uppstår tveklöst en hel del nya konflikter.

– Jag har stött på problemet vid flera tillfällen, säger psykologen Christina Hermanrud.

Vill ha egna frihetsår

Många småbarnsföräldrar är mest besvikna på sina mödrar. Att farfar eller morfar inte ställer upp som barnvakter är inte lika jobbigt.

– Det är gamla könsrollsmönster som kommer upp till ytan. Men man måste komma ihåg att 40-talistkvinnorna ofta fick barn tidigt. De hann aldrig ha några frihetsår med resor eller roliga studier innan de blev mammor.

Man kan aldrig kräva av sina föräldrar att de ska sitta barnvakt, man kan bara lägga in önskemål om det, menar Christina Hermanrud.

Gör kul saker ihop

– Be snällt och erbjud något i utbyte. Kärlek är en frivillig handling. Det viktigaste på lång sikt är inte att du som småbarnförälder får avlastning, utan det viktigaste är att barnen får en bra relation till sina mor- och farföräldrar. Sätt dig ner med dina föräldrar och förklara att du vill att de ska vara närvarande i ditt barns liv.

Även mor- och farföräldrar kan behöva lite inskolning.

– Bjud hem din mamma eller pappa utan att ställa krav. Gör roliga saker ihop hela familjen. Ju mer de lär känna sina barnbarn, desto mer angelägna kommer de att vara att träffa dem igen.

Lekfarmor eller bullmorfar? Vilken typ är ditt barns mor - och farföräldrar

Foto: Paul Wallander
Foto: Paul Wallander

Terri Herrera Eriksson ([email protected])