"Barn är bra för mäns karriär"

Författaren Esben Kjær: Du lär dig lösa konflikter, organisera och vara kreativ

RELATIONER

Pappor, spendera mer tid med era barn — och gör raketkarriär.

Vägen till äkta framgång i jobbet går i dag via familjen.

Det säger dansken Esben Kjaer som skrivit boken ”Den nya karriärpappan”.

Foto: Aschehoug
Lyckat familjekoncept "Dagens arbetsgivare anställer 'hela' människor, inte två händer som förr i tiden, säger jounalisten Esben Kjær, här med frun Kirsten och sönerna Cozmo och Sebastian.

Barn har alltid setts som ett hinder i karriären, men i dagens samhälle blir du inte belönad för dina dubbla magisterexamina eller specialkunskaper i Excel, utan för att kunna samarbeta, lösa konflikter, organisera och vara kreativ. Mjuka egenskaper, som varje småbarnsförälder som tillbringar mycket tid med sina barn är mer eller mindre expert på.

Majoriteten av dem är kvinnor. Men nu är det hög tid för männen att kliva in i familje­livet och inse hur föräldraskapet faktiskt kan vara en konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Det menar dansken Esben Kjaer som skrivit boken ”Den nya karriärpappan – Den moderna pappans guide till äkta framgång” tillsammans med sin livspartner Kirsten Stendevad.

Bra för karriären

– Att skaffa barn är bra för mäns karriär i dag. De båda världarna kan berika varandra om man bara vill, slår Esben Kjaer fast.

Och han borde veta vad han pratar om. Han har två små killar på 4 och 1 1/2 år och är framgångsrik journalist i Köpenhamn med ett förflutet som korrespondent för ansedda Time Magazine i New York. Även hustrun Kirsten står med ena benet mitt i karriären som författare, flitigt anlitad föredragshållare och yogainstruktör.

– Jag och Kirsten lever jämställt när det gäller hem, barn och jobb. Ingens arbete är viktigare än den andres och, framför allt, arbetet i sig är inte viktigast, det är familjen. Våra liv organiseras helt kring den principen.

Orimliga krav

Med första sonen Cozmo kunde Esben Kjaer inte vara helledig från jobbet. I stället delades tiden upp så att han jobbade mellan klockan 7–14 och Kirsten från 12 (då sonen sov en lång middagslur) till 19-tiden i ett sträck. Ingen av dem minns den tiden som särskilt stressig, säger han. Med minstingen Sebastian var han pappaledig i sex månader – samtidigt som han skrev på nya boken...

– Intellektuell stimulans är absolut nödvändigt för mig, säger han och tillägger snabbt:

– Kvinnor tenderar att ha orimligt höga krav på sig själva. De ska baka eget bröd, städa och har en massa andra ”måsten” när de är föräldralediga. Jag är säker på att hemmet var bra mycket stökigare när jag var hemma, men ”so what?”. Huvudsaken är att min son mådde bra.

På vilket sätt har dina två barn hjälpt dig i din karriär?

– Jag är mer effektiv i mitt jobb nu, har större tålamod med min omgivning och är en trevligare person att umgås med.

Alla pappor kan dra nytta av föräldraskapet i sina karriärer. Det är inte svårt, men viljan måste finnas där, säger Esben Kjaer.

– Du måste bestämma dig för att vara exakt lika engagerad i familjelivet som din partner och vägra kompromissa om det.

Framgångsrik som pappa

Esbens tips till andra män

BOKEN "Den nya karriärpappan# om balans mellan familj och karriär.

Så gynnar barnen din karriär

Du blir bättre på att:

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM