”I somras hade jag faktiskt en ledig eftermiddag”

Tuff vardag för ensamstående fembarnsmamman

1 av 4
RELATIONER

Minutschema, mentala pauser, amningsstrejk och ett krismantra håller ensamstående 5-barnsmamman Maria Skytt på benen i vardagskaoset.

Fem barn, varav tre blöjbarn och bara två vuxenhänder. Hos Maria Skytt i Halmstad är morgnarna klockade på minuten. Struktur och planering är ren överlevnad. Ändå letas det bakom soffa och säng.

– Jag tänker att jag ska lägga fram kläder på kvällen så jag slipper leta nappar och vantar. Men då är jag så trött att jag slocknar i soffan, säger Maria.

Hon skrattar så det glittrar i de blågröna ögonen. Lite distans till vardagskaoset är hennes sätt att må bra.

– När tvillingarna var riktigt små hade jag ett mantra ”det här är just nu, om två timmar känns det bättre”. Det gjorde mig lugn även om alla skrek och jag var dödstrött.

Har nästan aldrig barnvakt

Kriser är hon van vid. Även om veckan när hon nyförlöst kom hem med sina tvillingar och själv insjuknade i 40-gradig feber var ett snäpp för mycket. Eller när de nyfödda tvillingarna drabbades av vinterkräksjukan förra vintern och hela familjen fick tas in på sjukhusets isolering.

– Det var supertufft. När det blir jobbigt nu för tiden tänker jag på den gången och säger till mig själv att jag överlevde det med.

Hon var 19 år när hon blev mamma första gången, och har hela tiden skött allt själv och bott själv. Barnen har tre olika pappor och Maria har haft lite struligt med relationerna till dem. Nicholas pappa var en tillfällig förälskelse och ingen stadig relation. Noahs pappa stack när Maria blev gravid och har nu ingen kontakt med barnet. Olivia och tvillingarnas pappa Atif har Maria en relation med men det bor inte i hop och det är Maria som har ansvaret för barnen. Atif hjälper till med matköp en gång i veckan.

– Men jag kan inte räkna med hans hjälp så egentligen är jag helt ensam. Jag har nästan aldrig barnvakt.

Ledig på sin födelsedag

Men i somras hade hon en eftermiddag för sig själv, hon gick till frissan och mamma var barnvakt. I början när hon bara hade två barn pluggade hon till undersköterska, hennes moster hjälpte henne med barnen, och ibland blev det någon halvtimma över då Maria kunde ta en vända på stan. Nu har Maria svårt att få avlastning. Men snart fyller hon år och då ska hon gå på bio och restaurang, mamma passar barnen.

– Senaste filmen jag såg var Titanic, och det var ju ett tag sedan.

Så någon semester har knappast varit aktuell, på somrarna har hennes äldre barn har fått följa med mostern till stranden medan Maria och de små barnen varit hemma.

– Det är tur att vi bor i semesterstaden Halmstad, vi har faktiskt bara en kvarts promenad till havet, säger Maria.

Bad på söndagarna

För varje barn har hon blivit tryggare som mamma. Föräldraråd tar hon med en nypa salt. Hon gör det som funkar just nu. Som storbadet på söndagar. Då badas alla barnen, förutom den äldste, en efter en. Barnen vet att det är baddag, och det blir mindre tjat. Eller som när hon bestämde sig för att inte amma tvillingarna.

– Det är tabu att inte amma. Men jag vet att det barn behöver är närhet, kärlek och mat, det spelar mindre roll varifrån maten kommer. Och en mamma som orkar.

Så hon gör vad hon kan för att ta hand om sig själv. Duschen på morgonen är helig, att få sminka sig, ha snygga kläder. Hon har även tränat upp en förmåga att kunna ta mentala pauser mitt bland barnens stimmande.

– Jag stänger av lite grann och går upp i mina egna tankar. Även om jag är med barnen är jag inte uppslukad av dem. Jag lever mitt vuxenliv samtidigt.

Och så får hon kraft av att tänka på att hon faktiskt fixar sitt liv som ensamstående fembarnsmamma.

– Jag tycker det är häftigt att ha så många barn och är så stolt över dem.

Familjen Skytt:

Läs mer:

Hanna Nolin

ARTIKELN HANDLAR OM